Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zapomeňte na chytré hodinky, noste na ruce klimatizaci

Parta studentů přišla na způsob, jak v letním parnu osvěžit tělo pomocí náramku, který funguje jako klimatizace.

Babičkovský recept na ochlazení uprostřed parného léta praví, že si stačí na nějakou dobu pustit studenou vodu na vnitřní stranu zápěstí. Pokud jste to někdy vyzkoušeli, možná to na nějakou chvíli zafungovalo a vy jste měli opravdu chvilkový pocit úlevy. A právě této lidové moudrosti se chytil tým studentů z Massachusettského technologického institutu a vyrobil náramek, který ochlazuje či ohřívá kůži na zápěstí.

magazin.cz

 

Babský recept

Ačkoliv by se to mohlo zdát jako pouhé babské tlachání, náramek nazvaný Wristify podle všeho opravdu funguje. Studenti proto založili firmu Embr Labs, která má za úkol přivést výrobek na trh a Wristify hnedle začal sklízet první úspěchy. Nejprve se svým konceptem vyhrál první cenu a deset tisíc dolarů v soutěži na mateřské univerzitě, aby se nakonec stal jedním z finalistů výroční soutěže Intelu „Make it Wearable“ a získal tak padesát tisíc dolarů jako investici k dokončení finální podoby výrobku. K finanční injekci se tvůrcům dostalo ještě tvůrčího vedení a technické podpory přímo od Intelu.

„Wristify využívá pouze přirozených vln chladu nebo tepla, které aktivují termoreceptory přímo na povrchu kůže a navozují pocit osvěžení,“ vysvětluje funkci náramku společnost Embr Labs. „Jakmile náramek tělo ochlazuje, rozsvítí se jemné modré podsvícení, v případě ohřívání se naopak rozzáří do teplé oranžové. Komfort lidského těla totiž nezávisí pouze na okolní teplotě, ale i na dalších faktorech. Naše zařízení je navrženo s ohledem na téměř třicetiletý výzkum v oblasti teplotního komfortu lidského těla a snaží se jej maximalizovat co nejdiskrétněji a s energetickou efektivitou.“

magazin.cz

 

Vylepšená termoregulace

Jak je možné, že malý náramek dokáže tělu navodit pocit ochlazení či zahřátí? Princip je jednoduchý a využívá našeho vlastního krevního oběhu. Tělo si samo reguluje teplotu tím, že pumpuje krev z vnitřku na povrch pod pokožku, kde se ochlazuje a uvolňuje přebytečné teplo. Ochlazená krev pak putuje zpátky do vnitřku těla, aby absorbovala další teplo. Zápěstní tepna je umístěna blízko pod kůží, takže pokud ji náramkem schladíme či ohřejeme, významně usnadníme tělu celý proces regulace teploty.

Výrobce prozatím připravil Wristify v podobě funkčního prototypu a ukázal i designový návrh na finální podobu výrobku. Výsledky soutěže Intelu budou vyhlášeny 3. listopadu a poté bude jasné, kdy se podaří výrobci uvést Wristify na trh a jaká bude jeho cena.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!