Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Robotická žena v domácnosti

Samostatný robot dokáže posbírat špinavé prádlo a vyprat jej v pračce. Dokonce prý umí i skočit pro pivo.

Ideální pomocník v domácnosti přinejmenším navaří, uklidí a vypere prádlo. A pokud se zrovna v rodině nenajde nikdo ochotný tyto činnosti vykonávat, mohl by pomoci šikovný robot. Nový inteligentní robot PR2 sice nedokáže zastat úplně všechno, ale aspoň se dokáže obstojně ujmout praní prádla. Nepříjemná nevýhoda robotického pomocníka je jeho pořizovací cena, která se pohybuje okolo 280 tisíc dolarů.

magazin.cz

 

Pomocník v domácnosti

Personal Robot 2 (PR2) byl vyvinut nadšenými vědci a studenty z univerzity v Berkeley. Podle představ jeho tvůrců by se měl robot stát užitečným pomocníkem v domácnosti, který sám zastane většinu rutinních a ne zrovna oblíbených domácích prací. PR2 je polo-humanoidní robot zhruba velikosti dospělého člověka. Pohybuje se na pojízdném podstavci, má dvě paže, úchopuschopné ruce a hlavu se senzory, kamerami a displejem. Pod hlavou ještě kmitá speciální laserový skener, který umožňuje identifikovat předměty v prostoru.

magazin.cz

 

Při tvorbě prototypu se autoři zaměřili na komplexní rutinu praní špinavého prádla, tudíž robotova naprogramovaná inteligence se soustředí zejména na operace s tím spojené. PR2 dokáže špinavé prádlo vyhledat, sebrat a vložit do koše, odnést jej k pračce, otevřít dvířka, naložit prádlo, zavřít, nasypat prášek a nastavit program. Po skončení praní přesune prádlo do sušičky a nakonec jej dokáže dokonce složit a uložit do skříně.

„Dali jsme si za cíl to, aby robot zvládnul vykonat všechny náročné operace spojené s praním prádla,“ popisuje PR2 jeden ze členů vývojového týmu. „K tomu je nutné, aby robot zvládnul úkony jako úchop, položení, otevření nebo zavření. Snažíme se demonstrovat naše technické řešení na několika plánovaných problémech a ukázat jejich následné využití v praktických situacích, jako je praní prádla.“

magazin.cz

 

Náročná manipulace s prádlem

Podle tvůrců bylo jedním z nejnáročnějších úkonů zvládnutí manipulace s látkami. Na rozdíl od přenášení pevných objektů se robot musí vypořádat s ohýbáním a deformací ručníků a dalšího prádla. Proto bylo nutné naprogramovat složitý algoritmus, který si dokáže poradit s flexibilními předměty a podle přesně nakonfigurovaných postupů zvládne látku složit a dále s ní manipulovat.

magazin.cz

 

O tom, že PR2 by v budoucnu měl zvládnout i další domácí práce a činnosti svědčí i fakt, že už nyní si programátoři dali tu práci a kromě praní jej naučili i další životně důležité úkony. Především se jedná o schopnost vyndat z ledničky chlazené pivo a sendvič a rovněž oholit mužskou tvář nebo prostřít jídelní stůl. Robot je prý schopný hrát i kulečník, avšak jeho nejdůležitější a oficiálně prezentovanou dovedností zůstává pomoc v domácnosti, a tedy i praní prádla.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1