Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Energetická náročnost budov / foto: rdplan.cz

Plánujete pronajímat či prodávat nemovitost? Bez PENB to už nepůjde

Rozhodli jste se pronajímat či prodávat nemovitost? V takovém případě vám na seznam povinností přibude vyřízení průkazu energetické náročnosti budov (PENB), který je povinný od července letošního roku.

Odborný dokument obsahuje informace o spotřebě energie objektu za jednotku času. Průkaz bychom mohli přirovnat ke štítkům na elektronických spotřebičích. Písmeno A symbolizuje nejúspornější budovu, písmeno G zase energeticky náročnou. Nicméně, ve vzduchu visí spousta otazníků a nejasností. V následujících řádcích vám osvětlíme, kdo má povinnost zajistit průkaz energetické náročnosti budov. A seznámíme vás s novými pravidly, která nastupují v platnost od roku 2016.

Pro koho je PENB povinný?

Možná si říkáte, že průkaz energetické náročnosti budov nebudete vyřizovat a nějak tuto zákonnou povinnost obejdete. Vystavili byste se riziku vysoké pokuty. Fyzické osoby mohou být pokutovány do výše až 100 000 Kč a právnické osoby do výše až 200 000 Kč. Jedná se o závratné částky, které vás přesvědčí o tom, že investovat čas do vyřízení PENB se vyplatí.

Průkaz energetické náročnosti budov budete potřebovat při výstavbě nového objektu a při rozsáhlé rekonstrukci nemovitosti. Pokud tedy plánujete výměnu oken, dveří, střechy, zateplení či jinou stavební činnost, bez průkazu to nepůjde.

Pakliže jste si koupili nemovitost za účelem prodeje či pronájmu, abyste „otočili peníze“, budete ji muset oštítkovat. Povinnost se vztahuje nejen na rodinné domy, ale také na byty a kanceláře. Doposud si museli PENB obstarávat pouze vlastníci, kteří chtěli svůj byt prodat. Nicméně, od ledna 2016 se toto pravidlo bude týkat i v případě pouhého pronájmu bytu či kanceláře.

Kde si zajistit PENB?

Nemusíte chodit na úřady, kde byste strávili své mládí, a zdlouhavě shánět firmy, které vám vydají průkaz energetické náročnosti budov. Dovolujeme si vám představit portál ChciPrukaz.cz, kde si můžete požádat o vydání PENB online. Průkaz, který je platný deset let, budete mít k dispozici do tří dnů a jeho vyřízení vás vyjde od 1990 Kč.

Plánujete pronajímat či prodávat nemovitost? Bez PENB to už nepůjde

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!