Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sušička na prádlo / foto: Shutterstock

Sušička prádla vám ušetří obrovské množství času. Jak vybrat tu pravou?

Málo místa na sušení prádla, vlhký byt, kde vše špatně schne, mnohočetná rodina s nikdy nekončícím přívalem svršků… To vše jsou problémy, které hravě vyřeší praktická pomocnice do domácnosti – sušička prádla.

Pokud se na trhu s těmito spotřebiči příliš nevyznáte, následující článek je určen právě vám.

Základní informace

Chystáte-li se pořídit si sušičku, nejprve se budete muset zamyslet nad tím, jakému ze tří dostupných typů dáte předost. Klasická kondenzační sušička je vybavena topným tělesem a vlhkost prádla u ní kondenzuje přímo v bubnu. Voda je dále odváděna do sběrné nádobky, kterou je třeba pravidelně vyprazdňovat, nebo přímo do odpadu. Vylepšeným typem je kondenzační sušička s tepelným čerpadlem, díky kterému zařízení převádí přebytečné teplo z bubnu na elektřinu, čímž vám šetří výdaje za energie. Do větších domů s vhodně provedeným odvětrávaním pak lze pořídit ventilační sušičku, v níž nedochází ke kondenzaci, ale pára je rovnou odváděna z domácnosti.

Druhým ze základních rozhodnutí je: přejete si samostatnou sušičku, nebo pračku se sušičkou? Zde lze jednoznačně říct, že pokud se do vaší koupelny vejdou dva spotřebiče, výhody samostatných zařízení značně převažují. Zvláště v domácnostech, kde se běžně pere velké prádlo, a je tak možné již při sušení jedné várky zahájit praní druhé.

Na jaké parametry se dívat?

Účty za elektřinu bývají značně vysoké, proto by mělo být vaším cílem pořízení úsporného spotřebiče. Potřebné údaje naleznete na energetickém štítku sušičky. Nemá smysl kupovat zařízení s nižší energetickou účinností než A, přičemž nejlepší existující známkou je A+++. Zkontrolujte si také roční spotřebu energie. Dalším důležitým bodem je účinnost sušení, kterou udávají písmena A až G. Informují o tom, kolik procent vody sušička z prádla dostane při standardním programu. Zajímat by vás měla také nabídka programů a funkcí, které se u jednotlivých výrobců dost liší. Programy jsou podstatné především pro ty, kdo se chystají sušit prádlo z choulostivějších materiálů, než je bavlna a syntetika.

S výběrem pomohou recenze sušiček

Internet dokáže být skvělým pomocníkem, i když ne všechny informace, které vyhledáte, jsou zaručeně správné. Uživatelské recenze sušiček vám poskytnou určitou představu o tom, jak byli jiní lidé spokojeni se zařízením, o němž uvažujete. K větší orientaci v problematice poslouží letošní test sušiček prádla na CoVybrat.cz. Letošní test sušiček prádla vyhodnotil 36 nejlepších modelů na českém trhu, u nichž hodnotil následující kritéria: sušení, spotřeba, hlučnost, rychlost a výbava. Jako absolutní vítěz z něj vyšla sušička Miele TWE520WP, a to především díky vynikající účinnosti sušení, ale i celkové vysoké kvalitě a snadné ovladatelnosti. Překvapivé druhé místo získal model AEG AbsoluteCare T8DBE68SC, který nabízí nejlepší poměr ceny a výkonu ze všech testovaných spotřebičů.

K tomuto článku není otevřena diskuze