Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sušička - skvělý pomocník / foto: shutterstock

Čisté a voňavé prádlo. Jaké spotřebiče vybrat?

Ručnímu praní prádla dávno odzvonilo. Každá domácnost jistě ocení pomocníka, který za vás vypere. V posledních letech většina domácí k pračkám pořizuje další spotřebič – sušičku.

Ta nejen, že prádlo vysuší, ale také vyžehlí, odžmolkuje a odstraní z něj alergeny. Oblečení z ní pak vytáhnete voňavé, nadýchané a dokonale čisté. A vyřešíte i další problémy jako vysokou vlhkost bytu a málo místa na sušení prádla na věšáku. Pokud vás sušička zaujala a nad její koupí uvažujete, pak jsou následující řádky určené přímo pro vás.

Vybírejte na základě recenzí a doporučení

Vždy je dobré koupit prověřený výrobek. Ať už na doporučení známých nebo na základě srovnávacího testu sušiček. Pokud si přečtete jednotlivé recenze k výrobkům, budete znát všechny důležitá specifika spotřebiče.

Před samotnou koupí si rozmyslete pár základních věcí. Pro kolik lidí potřebujete prádlo sušit? Jak velké je místo, kam chcete sušičku umístit? Jakou kapacitu má vaše pračka? Pak už se můžete pustit do samotného výběru.

Který typ sušičky je pro vás ten pravý

Na trhu najdete tři typy sušiček. Kondenzační, kondenzační sušička s tepelným čerpadlem a ventilační sušička. První zmiňovaná je v České republice nejprodávanější. Vlhké prádlo se kondenzace přímo v bubnu spotřebiče. Sušička s tepelným čerpadlem je energeticky méně náročná, ale její pořizovací cena je o něco vyšší. Přebytečné teplo z bubnu se totiž převádí na elektřinu a tím vlastně šetříte. Ventilační sušička se na našem trhu téměř neprodává, naopak v Americe je tou nejběžnější variantou.

Důležité parametry

Pak už přichází na řadu jednotlivé parametry. Na počtu členů domácnosti závisí velikost sušičky. Jestli perete pro dva nebo tři jedince, bude vám stačit spotřebič s kapacitou do 6 kilogramů. Pro větší rodinu je vhodná sušička s kapacitou okolo 8 kilogramů prádla.

Důležitá je i spotřeba. Kdo by chtěl zbytečně platit dvojnásobek, když může polovinu ušetřit? Zařaďte do svého výběru pouze sušičky, které spadají do energetické třídy A++ nebo A+++. Jejich o něco vyšší spotřební cena se vám brzy vrátí.

Myslete i na typ plnění. Preferujete horní plnění, kdy se nemusíte ke spotřebiči tolik ohýbat nebo raději přední plnění, díky kterému je možné postavit sušičku na pračku a ušetřit tak místo v bytě. Rozhodnutí je jen na vašich preferencích a prostorových možnostech.

Pračka se sušičkou v jednomPokud kupujete zároveň novou pračku, máte omezené finanční i prostorové možnosti, nabízí se koupit pračku se sušičkou jako jeden spotřebič. Většina těchto spotřebičů nesuší tak dobře jako samostatné sušičky a jejich energetická náročnost je o něco vyšší. Najdou se ale i obstojné produkty. Pokud je tedy tento spotřebič vaším favoritem, můžete si přečíst jednotlivé recenze praček se sušičkou, které vám výběr z několika desítek produktů na trhu usnadní.

Čisté a voňavé prádlo. Jaké spotřebiče vybrat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!