Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tachometr / foto: shutterstock

Když se zblázní tachometr u auta

Na palubní desce svého vozu máme, podle typu a značky auta, různé ukazatele a kontrolky. Tachometr je však v každém vozidle bez ohledu na to, kdo ho vyrobil a pod jakým názvem. Co když ale začne zlobit?

K čemu ho potřebujeme


Název zařízení pro měření rychlosti vozidel pochází z řeckých slov tachos (rychlost) a metrein (měřit). Počítá otáčky za jednotku času, a tím nám umí ukázat, jak rychle jedeme. V běžném provozu se na něj díváme mnohokrát během jízdy, abychom si zkontrolovali, jakou rychlostí právě jedeme a zda tak dodržujeme pravidla silničního provozu. Zvláště ve městech a na úsecích s omezením rychlosti je pro řidiče tento přístroj velmi důležitým ukazatelem, jak se vyhnout pokutě nebo ztrátě bodů. I proto je potřeba, aby fungoval spolehlivě a bez chyb bez ohledu na to, zda máme ve svém autě mechanický typ tachometru, tedy ručičkový, nebo už digitální. Pokud začne ukazovat nesmyslné hodnoty nebo neukazuje žádné, je na místě oprava tachometru a jeho kontrola.

Aby čísla nezlobila


Mezi standardní závady patří ručičky, které se toulají, kde nemají, na displeji vypadávají body, takže údaje jsou nečitelné, na ukazateli jsou nereálné hodnoty nebo kontrolky blikají či nesvítí vůbec. Nefunkční tachometr nás sice nijak neohrozí, co se jízdních vlastností auta týče, ale zvýší riziko rychlé jízdy a možnosti ztráty kontroly nad vozidlem. Když nevíte, jak rychle jedete, máte tendenci jet rychleji než běžně. Oprava nebo seřízení tachometru je tak téměř nutností pro bezpečnou jízdu. V případě potřeby lze i přeprogramovat procesor řídící jednotky nebo nastavit na tachometru původní hodnoty, třeba pokud jste museli vyměnit přístrojovou desku. Funkční tachometr patří mezi základní vybavení vozu, a jakmile začne vykazovat jakoukoli vadu, je čas zajet za odborníky a nechat ho opravit.

Všechno zlé je k něčemu dobré, a tak využijte toho, že kvůli tachometru musíte zajet do specializované firmy a nechte si vyrobit třeba náhradní autoklíče. Nikdy nevíte, kdy ty své můžete ztratit nebo poškodit, a bez náhradních klíčů je pak velmi složité se do auta dostat a nastartovat ho.

Když se zblázní tachometr u auta

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!