Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bezdrátové nabíjení / foto: shutterstock

Není Qi jako Qi aneb pojďme si dobít baterky. Zn.: bezdrátově

Na první pohled to vypadá jednoduše, až zázračně. Položíte svůj telefon i s pouzdrem na magickou dobíjecí podložku a on se během několika minut až hodiny dobije. Celý proces má však několik ale.

Abyste svůj telefon mohli dobíjet bezdrátově, musí podporovat standard Qi

V dnešní době již každému připadá běžné, že jsou data přenášena vzduchem. Je možné ale přenášet takto také energii? Ano. V rozvoji této technologie jsme zatím sice na začátku, ale již nyní dokážeme prostřednictvím elektromagnetické indukce přenášet energii na přibližně 10 mm. To sice není mnoho, ale pro rozvoj nového odvětví elektroniky, bezdrátového nabíjení, zcela dostačující. V této oblasti se po prvotních testech prosadil standard Qi [či], což je čínský výraz pro životní energii člověka.

Bezdrátově můžete nabíjet i v případě, že váš telefon standard Qi přímo nepodporuje

Tento standard podporuje většina vlajkových modelů chytrých telefonů, tedy zejména ty dražší. Co ale dělat, pokud vaše chytřejší elektronická polovička bezdrátové nabíjení nepodporuje a vy jej přesto chcete používat? Stačí si k telefonu pořídit jednoduchý adaptér skládající se z cívky, řídící elektroniky a konektoru, který připojíte k vašemu telefonu.

Tato samolepka podporující standard Qi pak zajišťuje roli jakéhosi prostředníka mezi vaším telefonem a bezdrátovou nabíječkou. Špatnou zprávou je, že díky tomuto adaptéru nikdy nedosáhnete rychlostí bezdrátového nabíjení dosahovaných telefony, které standard Qi přímo podporují.

Dejte díky reverznímu nabíjení část své energie kamarádovi

Obrovskou předností bezdrátového nabíjení je možnost využít váš telefon podporující standard Qi jako zdroj energie pro jiné zařízení. Dojde-li vám například při běhání šťáva ve sluchátkách, stačí je přiložit k telefonu a počkat, až budou znovu nabitá. Stejně lze vypomoci i příteli v nouzi, jehož telefon si právě odbíjí poslední minuty své slávy. Ukrojíte-li část energetické kapacity svého telefonu, může váš přítel s nabitým telefonem vesele fungovat až do té doby než se dostane k nabíječce.

Není Qi jako Qi aneb pojďme si dobít baterky. Zn.: bezdrátově

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!