Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mezinárodní vesmírná stanice / foto: shutterstock

Boji s koronavirem musí čelit také posádka vesmírné stanice ISS

Začátkem dubna proběhlo další střídání posádky na vesmírné stanici ISS. Nové osazenstvo pobývalo před odletem z kazachstánského Bajkonuru v přísné karanténě a nemohli se rozloučit dokonce ani s rodinami.

Karanténa a odloučení od rodin

Tradiční poslední tisková konference před odletem se tentokrát odehrála díky online přenosu, aby s astronauty nepřišel do styku kdokoliv, kdo by je mohl ohrozit nákazou právě probíhající infekce. Před odletem měli nařízenu přísnou karanténu, během níž by se u nich případná nákaza projevila. Tradiční loučení s blízkými muselo být také zrušeno. Přes všechna opatření nová posila, kterou tvořili dva Rusové a jeden Američan, k ISS odstartovala, a to dokonce poprvé v historii nákladní raketou Sojuz-2.1a. Tu testovala ruská agentura Roskosmos pro lety s lidskou posádkou již od poloviny loňského roku. Její vylepšená verze je vybavena digitálním řídicím systémem, a je tedy schopna poskytnout posádce dostatečné zázemí a bezpečí i v případě nouzových situací. Původně na květen plánovaný první odlet posádky v soukromé lodi společnosti SpaceX se tak zřejmě konat nebude. Další letošní střídání stráží se totiž očekává až v říjnu. V čem astronauté odletí, prozatím není jasné.

Start raketoplánu

Na ISS už jsou dva muži a jedna žena

Jessica Meir, Andrew Morgan a Oleg Skripočka tvořící současnou posádku ISS tak mohou být klidní. Pravděpodobnost, že se od nových kolegů nakazí koronavirem COVID19 je velice nízká. Původně na stanici letěli ještě s „arabským Gagarinem“ Hazzou Mansúrím, který se ale po týdnu pobytu na stanici plánovaně vrátil. Spojené arabské emiráty ale již měli svého prvního člověka ve vesmíru dávno předtím než Mánsúrí odstartoval. Byl jím samotný saúdský princ, který se roku 1985 nechal vynést a zakusil stav beztíže na americkém raketoplánu Discovery.

Ohrozí koronavirus i posádku vesmírné stanice ISS?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!