Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladý vynálezce / foto: Guinness World Record

12letý chlapec si doma postavil jaderný fúzní reaktor a zapsal se tak do Guinnessovy knihy rekordů

Příběh Jacksona Oswalta je dalším z těch, které potvrzují zvídavost a houževnatost mládí. Amatérský vědec se díky své vytrvalé snaze stal oficiálně nejmladším člověkem na světě, který dosáhl jaderné fúze.

Jackson se s jadernou fúzí poprvé seznámil ve 12 letech při on-line výzkumu, ve kterém se také dozvěděl o jistém Tayloru Wilsonovi. Tomu se podařilo jaderné fúze dosáhnout ve 14 letech a byl považován za nejmladšího konstruktéra tohoto procesu. Stejně jako Taylora, také Jacksona nukleární fyzika doslova uchvátila, a tak se rozhodl vydat se v Taylorových stopách.

Atomové částice

Zpočátku příliš nevěřil, že bude schopný jaderné fúze dosáhnout. Jeho hlavním problémem bylo nedostatečně silné vakuum nutné k zapálení fúzní reakce. Také rodiče a známí jeho nápadu příliš nevěřili a v podstatě ani nechápali, o co se pokouší. Jackson se však nevzdával a navzdory pochybnostem pokračoval, aby nakonec všem ukázal, že jeho plány jsou nejen skutečné, ale také dobře promyšlené.

Těsně před svými 13. narozeninami se mu v malém fúzním reaktoru postavenému přímo ve svém dětském pokoji podařilo spojit dva atomy deuteria a překonal tak dosavadní rekord 14letého Taylora. Sám Jackson o svém úspěchu prohlásil: „Byl jsem schopen použít elektřinu k urychlení spojení dvou atomů deuteria, které se sloučily do atomu helia 3. Neutron z něho uvolněný může posloužit například k ohřevu vody pro nastartování parního stroje a k následné výrobě elektřiny. 

Mladý vědec

Jeho úspěch ověřilo několik institucí, například Fusor.net , The Open Source Fusor Research Consortium a potvrdil jej také výzkumník fúze Richard Hull. Ten vede seznam amatérských vědců, kterým se podařilo dosáhnou fúze v domácím prostředí.
Jackson může být právem hrdý na svůj úspěch i na to, že se díky němu dostal do Guinnessovy knihy rekordů 2021.

12letý chlapec si doma postavil jaderný fúzní reaktor a zapsal se tak do Guinnessovy knihy rekordů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!