Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dílna / foto: Toomko / Shutterstock.com

Vybavení dílny: zaměřeno na pily na dřevo

Milujete práci se dřevem? Každou volnou chvíli trávíte ve své dílně, kde dlouhé hodiny vyřezáváte hračky pro děti, vytváříte dřevěný nábytek nebo si vyrábíte dřevěné desky na pokládku podlahy?

K tomu, aby vám šla práce sama od ruky je nutné, vlastnit kvalitní pilu na dřevo. Dneska se zaměříme na dva druhy těchto pomocníků, na pily stolní a hoblovky.

Stolní kotoučové pily

Kotoučové stolní pily, někdy též zvané cirkulárky nebo pily okružní, mají své využití při řezání dřevěných desek a laťek. Používají se jak v dílnách domácích kutilů, tak i v profesionálních truhlářských dílnách. Aby byla práce s nimi pohodlná a přesná, vybírejte si je podle masivnosti stolu. Výborné jsou například litinové stoly. Další praktickou součástí stolních pil jsou posuvná šoupátka, díky nimž si můžete přizpůsobit velikost stolu a získat tak větší pracovní plochu.

Plocha a úhel čepele stolní pily

Dalšími aspekty, které vám usnadní práci se stolní pilou, jsou velká pracovní plocha a volné okolí v blízkosti pily. A také možnost nastavení úhlu čepele. Díky tomu bude manipulace s pilou snadná a nebude vyžadovat složitou obsluhu.

Pila hoblovka

Jakmile budete mít potřebný materiál v takovém rozměru a množství, které potřebujete, přijdou na řadu hoblovky. Jejich hlavním úkolem je povrch dřeva vyhladit a vyrovnat. Proto je nezbytné, aby byla hoblovka vyrobena z kvalitního materiálu, který zajistí stabilitu při práci a eliminuje případné vibrace. Skvělé jsou hoblovky, k jejichž výrobě byly použity litinové odlitky. A rovněž si pohlídejte i kvalitu tlumičů.

Pro efektivní a pohodlnou práci s pilou dbejte na to, aby byla vyrobena z těch nejkvalitnějších materiálů, byla stabilní při práci a disponovala ostrými noži, které vám práci výrazně zjednoduší. A samozřejmě dbejte při práci s pilou všech bezpečnostních doporučení a noste ochranné pomůcky.

Vybavení dílny: zaměřeno na pily na dřevo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!