Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kosmonaut nebo herec? / foto: shutterstock

Do vesmíru poletí poprvé herci

Do vesmíru se již podívalo téměř 600 lidí. V naprosté většině se jednalo o profesionální kosmonauty. Mezi nimi však letělo i pár vesmírných turistů, kteří za výlet do kosmu platili nemalé peníze. Již brzy se však na oběžnou dráhu podívají obyčejní lidé zdarma, a to z profese herecké.

Zatím pouze 9 kosmických turistů se dostalo na oběžnou dráhu. Výlet je stál 20 milionů dolarů, nebo i více, není to tedy pro každého. Cena je vysoká z toho důvodu, že se takoví turisté musejí dlouho připravovat na vesmírný let přímo ve výcvikovém středisku kosmonautů. Zabere to několik měsíců práce špičkových specialistů, šití skafandru, cvičení, testování, a tak dále. Navíc takový turista „zabere“ místo v kosmické lodi a tím pádem letí o jednoho profesionála, který může provádět na orbitě výzkum, méně.

Herci a filmaři v kosmu

Na oběžnou dráhu nosily turisty až do letošního roku výhradně ruské rakety Sojuz (změnit se to má až letos s americkou misí Inspiration 4), je tedy logické, že je v Rusku už nějaká zkušenost s „nepracujícími“ pasažéry. A tak se v tamější kosmické agentuře Roskosmos rozhodli, že ve spolupráci s Prvním kanálem ruské televize natočí film „Volání“ (v ruštině Vyzov), který se bude snímat i v letu na oběžnou dráhu, pobytu na mezinárodní kosmické stanici i pozdější cesty z vesmíru zpátky na zemi.

Snad se po letu šťastně vrátí... (zdroj: shutterstock.com)

Jestli si myslíte, že zkušení filmaři prostě určili vhodné herce, ti dostali nabídku a smlouva byla podepsána, mýlíte se. Naopak inženýři Roskosmosu varovali, že lidé letící na oběžnou dráhu musí být ve velmi dobré kondici, nesmí jim scházet pečlivost a trpělivost a měli by být v naprosté většině situací spolehliví. To samozřejmě velmi omezilo výběr, navíc lidé přirozeně cítí strach z kosmického letu. Přesto se přihlásily tisíce zájemců a zájemkyň z herecké a filmařské profese, lačných cestovat ve stopách Jurije Gagarina.

Nakonec byla z 3 tisíc zájemkyň vybrána 37-letá herečka Julia Peresildová, která bude představovat hlavní roli. S ní poletí vítězný režisér, scénárista a herec Klim Šipenko a kromě hraní bude zajišťovat i hladký průběh natáčení. Mise by se měla uskutečnit už 5. října, takže se brzy máme na co těšit. Držme tedy zástupcům herecké a filmařské profese palce, ať se film povede. A doufejme, že se po dokončení objeví i v našich kinech.

Hlavní hrdinka - Julia Peresild (zdroj: Ekaterina Bykova / shutterstock.com)

Zdroje:

(1) kosmonautix.cz - český web zabývající se kosmonautikou

(2) roscosmos.ru - stránky vesmírné agentury

(3) 1tv.ru - první kanál ruské televize

 

 

 

Do vesmíru poletí poprvé herci

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!