Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ovládání bezpilotníku / foto: Zdeněk Matuška

Jak se naučit létat a fotit s dronem

I když jsou některé drony, především malé skládací kvadrokoptéry, velmi uživatelsky přátelské a mají několik bezpečnostních a letových asistentů, aby vám létání a focení co nejvíce usnadnily, bez tréninku a studia pravidel pro létání s drony se neobejdete. Jak se po zakoupení prvního dronu naučit vše potřebné, abyste hned neskončili na nejbližším stromě?

Jako první se registrujte jako provozovatel a pilot dronu

Abyste mohli se svým dronem s kamerou létat v souladu s platnou legislativou, jako první vás čeká registrace do systému ÚCL (Úřadu pro civilní letectví ČR) do základní kategorie OPEN A1, A3. Nejprve se registrujete jako provozovatel (dá se říci majitel) dronu a poté jako pilot dronu, kde navíc projdete krátkým online testem znalostí. Ale nebojte se, vše vyřídíte online a úplně zdarma. Jen je potřeba mít založenou e-identitu, kterou se při registraci prokážete. Přímo na webu ÚCL také najdete související studijní materiály. A kdyby se vám celý proces nechtěl řešit po vlastní ose, letecká škola specializovaná na drony s vámi vše krok za krokem projde až do zdárného výsledku a přidá vlastní tipy a triky, jak na bezpečné ovládání dronu.

Bezpečné manévrování a znalost chování dronu v různých režimech

Když prokážete své teoretické znalosti před autoritou civilního letectví, je potřeba je potrénovat i v praxi. Metoda pokus/omyl pro vlastní ose byla určitě cestou pro dronaře v dřívějších dobách, kdy drony byly spíše výstřelkem než každodenním pomocníkem, ale dnes už existuje celá řada kurzů s profesionály, kde budete moci trénovat přímo na svém vybraném stroji. Např. u DronPro získáte kurz První start zdarma k nákupu všech spotřebitelských dronů, abyste si hned po nákupu osvojili důležitá pravidla a postupy. Pak můžete pokračovat výběrem školení, kde potrénujete přesně to, čemu se chcete věnovat – natáčení a focení, pokročilé režimy funkcí nebo třeba fotogrammetrii z dronu.  Mezi hlavní zásady létání s dronem patří:

  • Provést důkladnou předletovou přípravu, tedy zkontrolovat funkčnost všech částí dronu a ovladače, zkontrolovat aktuálnost ovládacího software, zkalibrovat kompas a prozkoumat místo, kde budete létat, zda tam platí nějaká omezení. Tato omezení pak musíte respektovat a létat podle daných pravidel pro konkrétní situaci. Pro začátečníka je proto ideální zvolit k tréninku volné prostranství bez budov a lidí, které byste mohli případně ohrozit.
  • Osahat si jednotlivé letové módy. U nejpopulárnějších dronů DJI jde většinou o C mód (začátečnický s línějšími reakcemi a sníženou rychlostí), N mód (normální se zapnutými bezpečnostními prvky) a S mód (sportovní mód s nejvyšší rychlostí s vypnutými předními senzory pro detekci překážek). Jako první vyzkoušejte odezvu kniplů, a to klidně na zemi. Pak se zkuste odlepit do výšky třeba jen 1,5 metru a zase zkuste přistát. Až tohle zmáknete, můžete se pustit do vyšších výšek.
  • Pochopte fungování pokročilejších funkcí a inteligentních režimů. Např. poměrně zrádná je bezpečnostní funkce RTH (Return-to-home), kdy se dron sice vrátí na místo vzletu třeba při přerušení signálu, ale vezme to klidně přes větve nebo dráty. Naopak velmi nápomocné jsou automatické režimy pro natáčení a focení, protože nemusíte vědět o točení z dronu téměř nic a dron automaticky zalétne atraktivní manévr a natočí přitom efektní video. Třeba vás obkrouží, zaletí vývrtku nebo poskládá několik fotek do panoramatu nebo 360stupňové koule.

Tipy od profíků, jak nafotit nejkrásnější fotku z dronu

Když vám budou automatické režimy malé, je čas začít tvořit podle vlastního scénáře. K tomu se vám budou hodit základní znalosti nastavení fotoaparátu a kamery, jako je ISO, čas závěrky, clona atp. Ale i bez těchto pokročilých nastavení vám většina dronů cvakne obstojnou fotku nebo natočí video, které neurazí. Co se kompozice týče, velmi vizuálně vděčné jsou tzv. topshoty, kdy vyfotíte zajímavý kus země pod úhlem 90 stupňů. Při něm je efektní rozdělit obraz na třetiny – např. v jedné třetině moře, v druhé pláž a ve třetí džungle, jako můžete vidět třeba v tomto v návodu, jak z dronu vyfotit fotku snů.

Podobné doporučení platí i při focení památek nebo přírody – vždy fotka vynikne, když na ní zachytíte několik různě barevných ploch nebo několik různých živlů pohromadě. Velkou částí atraktivity fotek z dronu je následná postprodukce, kdy fotku můžete například dobarvovat. Pokud je postprodukce pro vás důležitou části tvůrčího procesu, rozhodně volte dron, které podporuje ukládání materiálu do formátu RAW. Tak hurá do oblak!

Jak se naučit létat a fotit s dronem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!