Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Praha / foto: pixabay.com

Oblíbenost her v České republice

Světovým žebříčkům prodejnosti kralují videoherní tituly českých tvůrců, pozornost světové odborné veřejnosti na české vývojáře upoutala řada prestižních ocenění.

Tyto úspěchy ukazují, že vývoj videoher je dnes v České republice plnohodnotným odvětvím. Jako jedno z nejrychleji rostoucích odvětví v České republice se v roce 2020 vyšplhal obrat her na více než 5,3 miliardy Kč, což je o 17 % více než v předchozím roce.

Česká herní vývojářská studia patří k předním světovým společnostem a české počítačové hry jsou po celém světě velmi úspěšné, o čemž vypovídá i Fortuna promo kód. Až 95 % zákazníků pochází ze zahraničí, především z USA, Německa, Velké Británie, Ruska a Číny. V České republice v současnosti sídlí celkem 110 společností, z nichž 53 % sídlí přímo v Praze. Jako příklad lze uvést Bohemia Interactive, autoři světoznámé a oceňované série ARMA , nebo Warhorse Studios , kteří zaznamenali velký úspěch s historickou hrou Kingdom Come: Deliverance , oba vyvíjejí své hry v české metropoli.

Navzdory režimu home office během pandemie v loňském roce se herním společnostem podařilo vytvořit přes 330 nových pracovních míst. Nedostatek kvalifikované pracovní síly však převládá v celém sektoru a více než 60 % českých firem hlásí nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Vzdělávání v oblasti vývoje počítačových her je v současnosti málo rozvinuté, jen několik českých vysokých škol poskytuje studijní programy zaměřené na počítačové hry a počet absolventů každoročně neodpovídá poptávce neustále rostoucího oboru. Herní společnosti se tak pokoušejí vyřešit nedostatek pracovních sil tím, že obrátí svou pozornost na mezinárodní trh práce. Dnes je každý třetí zaměstnanec v českém herním průmyslu ze zahraničí a více než polovina firem zaměstnává alespoň jednoho cizince. Experti pracující v českých herních studiích jsou obvykle ze Slovenska, Ruska, Velké Británie, USA, Ukrajiny, Polska a Nizozemí. Platy v herním průmyslu jsou navíc výrazně nad českým průměrem. Průměrný plat všech herních vývojářských profesí je na 80 % českého průměru. Rozdíl v platech v jednotlivých profesích však může být značný.

Herní průmysl zahrnuje vývoj, výrobu a prodej videoher; kombinující různé technologie (např. vývoj softwaru, virtuální realita a umělá inteligence), umění (např. výtvarné umění, hudba, animace, psaní scénářů a herní design) a marketing (např. marketingové strategie a prodejní modely). Prostředky investované do vývoje her se dnes ve světě vyrovnají nebo dokonce předčí například filmový průmysl. Vzhledem k rychle rostoucí popularitě her jsou videohry často označovány jako filmy 21. století. Herní průmysl je průkopníkem technologických inovací, nových obchodních modelů a umělecké tvorby. Videohry dnes zahrnují celou řadu produktů od jednoduchých interaktivních malých her pro mobilní telefony až po rozsáhlé audiovizuální interaktivní světy využívající filmové prvky.

Základem českého herního průmyslu jsou dobře placení a vysoce kvalifikovaní odborníci a produkt s vysokou přidanou hodnotou, propojující nejmodernější technologie s uměním a kulturním dědictvím České republiky. Tato unikátní kombinace má silný exportní potenciál, šíří dobré jméno České republiky v zahraničí a pomáhá propagovat celou zemi a její ekonomiku. 

Counter-Strike je nejpopulárnější e-sportovní hra v České republice, kterou hrají profesionální týmy sídlící zde. Reprezentuje ji 8 týmů, které na prize money získaly 56 436 dolarů. Pokud vezmeme v úvahu pouze jednotlivé hráče z České republiky, pak nejhranější hrou zde bude Hearthstone. 

Oblíbenost her v České republice

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!