Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šicí stroj / foto: pexels.com

Jak vybrat šicí stroj

Ať už jste přirozený talent, kterému se v rukou jakákoli látka změní v model jako z módního žurnálu, nebo šijete jen, protože potřebujete občas přišít dětem záplaty na kolena a zkrátit záclony, i pro takové šití je velmi důležité si zvolit ten nejlepší šicí stroj pro domácnost. V tomto článku se vám pokusíme poradit, jak šicí stroj vybrat.

Jaké druhy šicích strojů existují

Šicích strojů je celá řada druhů a variant. Dělíme je podle různých parametrů a ideální je si ho před koupí i fyzicky vyzkoušet, protože každému vyhovuje něco trochu jiného. Pozor, je důležité ho nejen vidět, ale také slyšet. Švadlenka, která bude na hlučném stroji šít celé noci, nebude populární v rodině ani u sousedů.

Základní dělení je podle typu ovládání, tedy na mechanické a elektronické, dále existují klasické šicí stroje (s rovným stehem), overlocky (obnitkovací šicí stroje) a coverlocky (s prádlovým stehem), případně stroje kombinující overlock a coverlock v jednom. Platí, že čím je na stroji více kovových prvků, tím by měl být odolnější proti opotřebení. Naopak příliš mnoho plastových dílů obvykle moc velkou zátěž nevydrží. Dále existují šicí stroje se stolem, nebo kufříkové. Ke stroji je dobré si vybrat také vhodný stůl, židli, osvětlení, řezací podložku, krejčovskou pannu a materiály na šití.

Tip: Pokud rádi podporujete domácí výrobu, zkuste látky v metráži od české firmy. Při výběru látek se také dívejte na to, zda disponují textilními certifikáty, které potvrzují jejich zdravotní nezávadnost a nízký dopad na životní prostředí při jejich výrobě.

Mechanické šicí stroje

Mechanický (jinak také ruční) šicí stroj neznamená, že se u něj nadřete. Samozřejmě si můžete pořídit i historický šlapací stroj, ale jde to i jinak. Moderní mechanické stroje jsou poháněny elektronicky a stejně jako u elektronických strojů se používá nožní pedál, ale k jejich ovládání se používají páčky, kolečka či další ruční ovládací prvky. Nejsou vybaveny displejem a jejich chapač je obvykle výkyvný. Jehla se nezastaví automaticky v poloze, kterou potřebujete, do té si ji musíte posunout kolečkem.

Jsou jednoduché, mají méně stehů a nenajdete u nich automatické zapošití a další vychytávky, ale snadno se ovládají. Proto jsou ideální volbou pro začátečníky a pro ty, kteří šicí stroj potřebují jen na opravy oděvů a podobné jednodušší šití.

Samozřejmě mezi nimi existují rozdíly, takže některé z nich mají poloautomatické navlékače jehly, regulaci přítlaku patky, automatickou prádlovou dírku apod. Samozřejmostí je možnost nastavit si velikost stehu. Vzhledem k jednoduchosti jsou většinou méně náchylné k poruchám a také jsou samozřejmě levnější.

Elektronické šicí stroje

Proti mechanickým jsou rychlejší, šijí přesněji a mají více funkcí než stroje mechanické a jsou také pohodlnější. Nevýhodou je cena, která roste se zvyšujícím se počtem funkcí. Elektronické šicí stroje mohou být buď základní, nebo řízené počítačem. Chapač je u elektronického stroje obvykle rotační, zapošití automatické, stejně jako ořez nitě. Pozici jehly lze přednastavit.

Základní elektronické šicí stroje

Jsou napájeny elektřinou a jejich motor je poháněn nožním pedálem. Ale existují i elektronické stroje, kde si rychlost šití předem nastavíte a pedál k ovládání není třeba. Rychlost šití regulujete tím, jak na pedál tlačíte. Látka je při šití posunována pod jehlu automaticky pomocí podavače. Obvyklou součástí je displej, kde je vidět, jaký příkaz jste zadali, a ovládání je buď pomocí tlačítek, případně na dotykovém displeji.

Počítačové šicí stroje

Jedná se vlastně o sofistikovanější elektronické stroje s mnoha funkcemi, až stovkami druhů stehů a s výběrem různých variant šití. To je programováno počítačem, který si je schopen uložit do paměti, co a jak jste šili naposled. Ovládání je na obrazovce, případně lze použít také touchpad. Umí vám dokonce poradit, jaká patka je pro daný steh nejvhodnější, umí vyšívat a zvládne automaticky i knoflíkové dírky v různých stylech, případně automaticky odstřihává nitě.

Overlocky

Overlock umí tzv. obnitkovací steh, takže se látka netřepí. Má funkci automatického začištění stehů, automatického ořezu přebytečné látky a šije profesionálně vypadají švy. Díky tomu začistíte i úplety, teplákovinu a podobné materiály, u nichž je začištění na klasickém stroji poněkud zdlouhavé. Obnitkování na overlocku vytvoří steh, který je pružný a lépe odolává párání. Nevýhodou overlocku je, že má jen omezený rozsah funkcí a nelze ho tudíž používat samostatně. Výhodou je rychlost.

Coverlocky

Je také rychlý a k tomu tento šicí stroj šije prádlovým stehem, který se jinak nazývá krycí (cover anglicky znamená pokrývat). Používá se na zakončení nohavic, rukávů, výstřihů apod. Coverlock se ale nevyplatí, pokud se šití nevěnujete opravdu intenzívně a pravidelně.

Overlock a coverlock v jednom

Výhodou je jeden stroj místo dvou, ale jeho ovládání je dost komplikované a u každého modelu trochu odlišné. Hodí se proto jen pro zkušenější uživatele.

Výběr podle typu uživatele

Šicí stroje jsou často nabízeny v obchodech i podle toho, pro jak pokročilého uživatele jsou vhodné. Najdete tak stroje pro začátečníky, pokročilé i profesionály. Těm posledním ale radit není třeba, profesionální a průmyslové šicí stroje jsou samostatnou kapitolou.

Šicí stroje vhodné pro začátečníky

Hodí se pro ty, kteří se šít teprve učí, nebo šijí jen tu a tam. Mají méně funkcí, ale velmi jednoduše se ovládají. Při koupi takového stroje si vyberte podle toho, jaké stehy budete potřebovat. Pokud máte na výběr, preferujte stroj s volným ramenem a robustnější konstrukcí. Nižší cena je výhodou, protože kromě vlastního stroje budete potřebovat i další vybavení a materiály na šití (více o zařizování šicího koutku).

Šicí stroje pro pokročilejší uživatele

Pokud už jste zvládli základy a šijete často, budete potřebovat šicí stroj s více funkcemi, včetně automatických, a dostatečným výběrem stehů a více patkami už v základní výbavě. Šicí stroje pro pokročilejší mívají také větší plochu při šití a zvládnout prošít i silné materiály. Volné rameno by mělo být samozřejmostí.

Výběr podle značky

Značka šicích strojů může hrát také velkou roli. Někdy se oblíbená značka šicího stroje v rodině doslova dědí. Typickým příkladem jsou stroje Singer, protože ty používaly už naše babičky. Řada značek nabízí širokou škálu modelů od nejjednodušších (a nejlevnějších) až po sofistikované a komplikované. To platí třeba pro značky Brother, Janome, či Juki.

Ve vyšší cenové hladině je oblíbená značka Bernina, která nabízí šicí i vyšívací stroje s vysokým podílem kovových dílů, takže jsou velmi kvalitní. Naopak v nižších cenách je široká nabídka například šicích strojů značky Lucznik, Veritas, Gritzner, Pfaf, Husqvarna či Singer.

Při výběru konkrétní značky se ptejte kamarádek na jejich zkušenosti, případně se podívejte i na recenze na internetu. Určitě hledejte značku, která má servis v dostupné vzdálenosti od vás a dostatek příslušenství a spotřebního materiálu běžně k dostání. Někdy totiž levné značky neumí pracovat s běžnými jehlami a nitěmi, takže provoz stroje se vám prodraží.

Na co si dát pozor

Šicí stroje už dneska umí skoro všechno, mohou vám šití značně usnadnit, ale to má samozřejmě svou cenu. Některé vás okouzlí, bez jiných se obejdete. Záleží na tom, co, jak a jak často budete šít. Určitě se vám bude hodit nastavitelná šířka i délka stehů. Rychle si asi zvyknete na ořez nitě, automatický posuv materiálu a automatické navlékání nití. Rychlost šití se dá buď ovládat pedálem, nebo si ji můžete automaticky regulovat.

Některé modely vám umožní také nastavit si přítlak patky podle toho, s jakým materiálem právě pracujete. Ostatně – patky jsou důležitým parametrem i jinak. Každý stroj musím mít aspoň jednu, ale ty kvalitnější jich mají více, třeba na zipy, na knoflíkové dírky, na dekorativní či overlockový steh atd.

Pokud nakupujete šicí stroj ve specializovaném obchodě, líbí se vám, ale v základní výbavě všechny potřebné patky nemá, můžete si vhodné patky dokoupit. Důležité jsou také jehly, které se liší podle druhu látky, kterou šijete. I ty se dají dokoupit v případě, že jich v základu není dostatek. A to samé platí i o cívkách, pokud nechcete neustále nitě převíjet.

Jak si vybrat ten pravý?

Než se ponoříte do funkcí a dalších detailů, zkuste si předem promyslet, jak často budete stroj používat, jak moc už šití samostatně zvládáte a kolik peněz chcete a můžete do nákupu investovat. Není horší investice než drahý stroj, který je pro uživatele příliš složitý, takže ho radši přestane používat. Dalším hlediskem může být hmotnost stroje, která se zvyšuje s výkonem motoru a také s větším podílem kovových dílů. Těžší stroje jsou tak obvykle kvalitnější, ale manipulace s nimi může být komplikovanější.

Začátečníci by měli začít raději s mechanickým a levnějším strojem. Kvalitnější a složitější stroj má smysl koupit až ve chvíli, kdy zvládnou základy. Navíc teprve při šití sami zjistíte, co všechno vlastně od stroje očekáváte, případně co vám na to prvním začátečnickém chybělo. Na druhou stranu nemá smysl ani kupovat „no name“ značky za pár korun. Nízká cena bude vykoupena převážně plastovými vnitřnostmi a horšími uživatelskými parametry i obtížnější údržbou. Kvalitnější stroje mají obvykle delší než standardní dvouletou záruku.

Pokud chcete ušetřit, můžete koupit i použitý stroj, ale pozor na jeho stav. Lépe je vybrat takový, kde ještě běží záruka. A hlavně si ho vyzkoušejte, abyste si nekoupili jen poruchový lapač prachu.

Jak vybrat šicí stroj

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!