Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dron / foto: Gabriel / stock.adobe.com

Závody dronů: Hra, sport nebo modelářství?

Otestujte své reflexy a překročte hranice svých schopností. Prohánějte se rychlostí až 150 km/h na závodní trati a soutěžte o to, kdo bude první v cíli.

Závodění a létání s FPV (First Person View) drony rychle nabývá na popularitě a stává se tak sportem blízké budoucnosti, který přitahuje stále více nadšenců. Kdo by si také nepřál umět létat že? Stačí si nasadit FPV brýle, vzít do ruky vysílačku a letět!

Cíl každého závodu je jednoznačný – zvládnout trať plnou překážek bez nehody a dokončit všechna kola za nejnižší čas! Kromě radosti z prvního místa, si všichni piloti také cení nových zkušeností a skvělých přátel, získaných právě na FPV závodech.

Dron

Závody u nás a ve světě

Komunita FPV pilotů se neustále rozrůstá a díky tomu se zvyšuje i kvalita pořádaných závodů. Každým rokem tak piloti odcházejí ze závodů stále více nadšeni a spokojeni. Závodníci se předem registrují a před osudným dnem pilně trénují, aby byli připraveni na vše, co je na trati čeká. Není však pravidlem, že by trať předem znali (v ČR většinou organizátoři trať dopředu neprozradí, kdežto třeba na větších zahraničních soutěžích se mapa trati zveřejní, aby se piloti mohli dostatečně připravit alespoň v simulátoru).

Piloti si nejprve společně projdou trať a organizátoři jim během toho vysvětlují, kudy a jak přesně mají letět. Následuje několik kvalifikačních kol, které pilotům poskytnou dostatek času si natrénovat trať tak, aby svůj finální závod dotáhli k dokonalosti. Cílem pilota je uletět co největší počet kol za co nejkratší čas, aby si zajistil co nejlepší výchozí pozici pro finálový závod. Finále probíhá formou eliminace, kam postupuje předem určený počet pilotů s nejlepšími časy z kvalifikačních letů.

Možná už jste slyšeli o Drone Racing League - profesionální závodní lize dronů na mezinárodní úrovni, kombinující prvky jak fyzického sportu, tak e-sportu. První DRL závod se konal v roce 2016 v USA a od té doby se těší stále větší oblibě. DRL závody jsou diametrálně odlišné od těch našich. Piloti musí mít naprosto identické drony (lišící se pouze barevnými diodami) o maximální váze 1 kg (s akční kamerou), se kterými létají ve tmě skrz světelné branky.

Jak s létáním začít?

Pokud vás závodění s drony nadchlo, nejspíše si teď kladete otázky, jak létat s dronem, co vše prvnímu letu předchází a jaká je základní výbava pilota. K tomu abyste mohli tento koníček provozovat, potřebujete vysílačku, brýle, baterie, nabíječku a především samotný dron. Časem zjistíte, že nepostradatelnou součástí vaší výbavy bude i nějaké to nářadí na opravy a pájení.

Tento koníček se pojí s mnoha dalšími dovednostmi, které je dobré ovládat. Například zmíněné pájení a základy elektrotechniky se vám mohou hodit více, než byste si mysleli. U někoho se tento "podřadný segment" stane nakonec tak oblíbeným, že se díky nabitým dovednostem dostane k elektronickým stavebnicím nebo jinému bastlení.

Pokud jste s dronem ještě nikdy nelétali, doporučujeme si začátky natrénovat FPV simulátoru nebo sáhnout po RTF (Ready To Fly) setu. Pro začátečníky jsou RTF sety velkou výhodou, protože se nemusíte zabývat výběrem komponentů, ale máte vše pohromadě a připravené ke startu. Pokud máte vyšší ambice, znáte základy elektrotechniky a ovládáte pájení, můžete si svůj první závodní dron postavit úplně sami.

Dnes je začátek s FPV o poznání jednodušší, než když u nás tento koníček v roce 2013 začínal. Díky internetu, facebookovým skupinám, různým blogům a eshopům máte k dispozici nepřeberné množství návodů a tutoriálů, jak létat s dronem, které vám výrazně pomohou na začátku vašeho FPV dobrodružství.

Závody dronů

Další FPV disciplíny

Závodění s drony není jediná disciplína, které se v tomto koníčku můžete věnovat. Imponuje vám více létání ve volném stylu, kde nejste omezeni pravidly ani časomírou? Freestyle je forma létání, při které si můžete vybrat zajímavé prostředí, jako je opuštěná budova, stromořadí nebo skalní útvar - prostě cokoli, co vás zaujme. Kombinujete triky a akrobatické manévry s rozmanitostí terénu, a tvoříte tak jedinečné záběry akční kamerou.

Cinematic je kombinace techniky z racingu a umění z freestyle. Místo zaměření se na kaskadérské kousky a triky, si pilot klade za cíl prezentovat ty nejkrásnější záběry krajiny, zajímavostí nebo pohyblivých předmětů, a to esteticky příjemným způsobem. Piloti, kteří létají cinematic, si při úpravě svých videí zakládají na širokoúhlých plynulých záběrech se skvěle načasovanými střihy do vhodně zvolené hudby.

Long-range je létání ve velkých vzdálenostech a speciálních místech, jako jsou vrcholky hor a vodopády - zkrátka místa vzdálená několik kilometrů od pilota, kam se běžně turista nedostane. Dobře postavené long-range drony dokáží vydržet ve vzduchu okolo půl hodiny, což při běžném tempu letu (60 km/h) znamená, že jsou schopny na jednu baterku překonat vzdálenost až 30 kilometrů.

Co vás zaujalo nejvíce? Racing, freestyle, cinematic nebo long-range? Můžete se pořádně věnovat jen jednomu, nebo zkusit všechny čtyři a pak zůstat u toho, který vám půjde nejlépe. Anebo je všechny kombinovat - je to jen na vás.

K tomuto článku není otevřena diskuze