Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlhkost zdiva / foto: shutterstock

Víme, jak vysušit a dlouhodobě ochránit vlhké stěny. Jak na to?

Stěny našich domovů nejsou jakési nesmrtelné konstrukce, na které můžeme jednou provždy zapomenout. Každý den na ně totiž působí celá řada vnějších vlivů.

Pokud je dostatečně neochráníme, začnou se nám rozpadat pod rukama. Jak poznat jejich provlhnutí a co si poté počít?

Naprosto jasné znaky vlhkosti

Nejdříve si pojďme stručně představit typické znaky, podle nichž rozeznáte vlhké zdivo:

  • vlhké fleky na stěnách,

  • plíseň na stěnách,

  • odlupující se omítka,

  • rezivění ocelových konstrukcí připojených ke stěnám,

  • zatuchlý a těžký vzduch (nehledě na roční období a venkovní počasí),

  • orosená okna ve sklepě.

Pokud jste zpozorovali takové potíže, pravděpodobně přichází na scénu sanace zdiva. Tu musíte podstoupit co nejrychleji. Čím déle budete čekat, tím více se váš problém rozšíří a ve výsledku zaplatíte mnohem více za jeho odstranění. Pokud budete daný problém úplně ignorovat, postupně zdevastuje celý domov.

Sanace zdiva

Jaké máte možnosti?

Podřezání zdiva

V nejhorších případech se musíte spolehnout na podřezání zdiva. Jedná se o poměrně náročnou práci, která vyžaduje hrubý mechanický zásah do vašich stěn. Výsledek však stojí za to!

Podřezání může mít na starosti buď řetězová pila (používá se pouze v cihelném zdivu), nebo diamantová pila (používá se u všech typů vlhkého zdiva).

V obou případech je postup totožný. Ze všeho nejdříve se do vašich zdí prořízne dlouhá spára. Do ní se následně vloží plastová folie obvodové tloušťky 2 mm (vodotěsná izolace z materiálu PE, případně ze sklolaminátu). Poté se zdivo zajistí plastovými klíny a do vzniklé mezery se napustí cementová suspenze.

Výše zmíněný postup se opakuje do té chvíle, dokud nebude celý povrch stěny 100% ochráněný před vlhkostí.

Velkou výhodou této technologie je radonové odstínění. Můžete se těšit i na dlouhodobé úspory za vytápění.

Elektroosmóza

Mnohem méně náročnou technologií je takzvaná elektroosmóza. Ta nevyžaduje žádné bourání ani jiné mechanické zásahy do stěn. Je tak vhodná i pro starší a méně stabilní budovy.

Funguje totiž na základě jednoduchého fyzikálního principu, kdy elektromagnetické pole ovlivňuje chování kapalin. Díky správně zapojenému přístroji je možné 100% vysušit postižené stěny. Tento proces probíhá postupně (nikoliv jako prudký pokles vlhkosti), takže nedojde k destrukci materiálu.

Moderní elektroosmóza s sebou přináší několik důležitých benefitů. Dokáže si poradit se stěnami jakékoliv tloušťky, takže se používá u vysoce specifických konstrukcí (třeba u historických staveb). Navíc netrvá dlouho a je cenově velmi příjemná.

Po jejím skončení získáte suché stěny, dlouhodobé úspory za vytápění a také záruku.

Sanace zdiva

Chemická injektáž

Poslední oblíbenou variantou je chemická injektáž. Ta znamená opravdu nepatrný mechanický zásah do vašich stěn.

Funguje na základě předvrtání úzkých děr do materiálu. Do nich se následně napustí injektážní látka (silikonová mikroemulze, silikonový krém, akrylátový gel, případně polyuretanová pryskyřice). Jejím úkolem je vyplnění pórů v materiálu, což vede k dosažení 100% vodoodpudivosti.

Chemická injektáž se může aplikovat klidně i na vnější stranu stěn, díky čemuž nedojde k narušení vzhledu interiérů. Je vhodná i pro vyloženě složitá a nepřístupná místa, jako jsou výklenky, schodiště či různá zákoutí. Navíc umožňuje kombinaci několika odlišných typů izolace, přesně podle potřeb konkrétního místa.

Obraťte se na profesionály

Trápí vás vlhké stěny a potřebujete je co nejrychleji dát do pořádku? Pak si rozklikněte webové stránky pod výše vloženými odkazy. Dostanete se do prostředí oblíbených odborníků z firmy Izolace Hróz.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze