Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: BAE Systems

Robohmyz jde do války

Armáda začne již brzy používat elektronické brouky hledající nepřátele.

Může to znít a vypadat jako další nepravděpodobná scéna z hollywoodského bijáku: Tom Cruise se snaží utéct před nepříjemnými robotickými brouky, kteří ho chtějí chytit. Ale tato vize nemusí zůstat uvězněna jen ve filmu Minority Report.

Brouci, pavouci a hadi

magazin.cz
Britská zbrojařská společnost BAE Systems projektuje a možná už vyrábí řadu malých elektronických pavouků, brouků či hadů, kteří by se měli stát dalšíma očima a ušima vojáků na bojišti. Mohli by pomoct zachránit tisíce životů.

Prototypy těchto vojenských hraček by měly být k dispozici již koncem tohoto roku a armády už přemýšlí, jak by je využily. Rozhodně se budou hodit pro průzkum zaminovaných lokací, například budov nebo míst, která zavání pastí nastraženou nepřáteli. Zkrátka a dobře, robohmyz by měl zaručit, že se vojáci nevrhnou někam, kde by je čekalo nebezpečí.

Vojáci by robůtky měli dostávat v rámci své výbavy, a to i se speciálním vozítkem, které by elektronický hmyz měl zavést až poblíž lokace výsadku. Brouci, pavouci a hadi se pak vrhnou na cíl a začnou dělat desítky fotek, které posílají na příruční počítač svým „páníčkům“.

Jeden za tři tisíce
BAE Systems před časem podepsala kontrakt na devatenáct milionů liber, jehož výstupem by měla být série pavoukoidních robotů. Zástupci společnosti ale doufají, že se jim podaří vyvinout technologii, která by se dokázala plazit jako had či létat jako vážka.

Zatímco některé přístroje budou vybaveny kamerami, jiné v sobě budou mít zabudovány senzory zjišťující přítomnost chemických, radioaktivních či biologických zbraní.

Zbrojovka počítá s tím, že jakmile se výroba rozjede na plné otáčky, nepůjde cena jednoho hmyzího robota nad sto liber (něco přes tři tisíce korun).

Podívejte se na robohmyz v akci.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 59