Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Grand Theft Auto 4 / foto: Shutterstock

Drsná gangsterka Grand Theft Auto 4

Niko Belič přijel ze Srbska do New Yorku a hodlá páchat neplechu.

Tak konečně jsme se dočkali. Nejvyhlíženější hra letošního roku se dostala na pulty prodejen, kde se první várka příliš dlouho neohřála a některé obchody brzy hlásily: vyprodáno. Ale nemusíte se bát, kamiony s dalšími dodávkami křižují Evropu a dostat by se mělo na všechny zájemce.

Nejdražší vývoj v historii
Rockstar Games své značce opravdu věří. Jinak by do vývoje čtvrtého dílu (ve skutečnosti je ale her s trademarkem GTA v názvu již osm) neinvestovali přes sto miliónů dolarů (půldruhé miliardy korun) a na její tvorbě by se různým způsobem nepodílelo na tisíc lidí.

magazin.cz

Splnila však hra očekávání? Podle nadšených ohlasů rozhodně ano. Záleží však na tom, co od ní očekáváte. Pokud by to měla být zásadní revoluce, pak byste byli zklamáni. GTA 4 se drží kořenů série zuby nehty, přestože vypadá lépe než kdy předtím.

Hrdina je tentokrát opravdu neortodoxní. Bývalý jugoslávský voják Niko Belič. Jeho bratranec Roman se dostal až do Liberty City, což je jen jiný název pro New York, kde podle vlastních slov provozuje výnosný byznys a má potřebné konexe, které by i Nikovi měly zajistit splnění amerického snu.

Rozplynutí amerického snu
Jsou tu ale ještě další motivy, proč Belič vyplázne všechny své úspory za letenku. Chce se totiž pomstít. Komu? To už si sami dohledejte v příběhu, který mimochodem začíná docela slibně. Příjezd Nika do americké metropole snad ani nemůže být větším rozčarováním. Romanův byznys se ukáže být krachující taxislužba a konexe skutečně má – bohužel jen na gangstery, kteří s ním nevybíravě vytírají podlahu.

magazin.cz
Není divu, že americký sen se musí odložit na neurčito a je třeba se pustit do nekalých obchodů s těmi, jež Niko až moc dobře zná: východoevropskými mafiány. Do toho se pochopitelně zapletou i neřádi z jiných zemí, ale jak se příběh dobře rozjel, tak mu brzy dochází dech. Rozpadá se do zbytečných fragmentů, na mnoha místech není souvislý, ale přeskakuje z události na událost, respektive z mise na misi a slibná gangsterka se tak rozpadá v chaotické změti neprůhledných a špatně vypracovaných vztahů.

Bezbřehá volnost
Čekal ale někdo od GTA 4 kvalitní příběh? Možná, ale tahle hra zkrátka a dobře stojí na něčem úplně jiném. Na volnosti, jež se s vyprávěním děje tak úplně neslučuje. Liberty City má neuvěřitelných šestatřicet kilometrů čtverečních a přes obrovský záběr to nejsou žádné generické pustiny, ale místa, na něž se v mnoha případech budete rádi dívat. Nechybí ani takřka přesně vymodelované dominanty New Yorku.

Na ulicích bují život více než kdy předtím. Lidé chodí po realistických trasách, ráno vstávají a vydávají se do práce, večer, v noci je naopak klid, do kterého promlouvají pouze přestřelky místních mafiánů. Rovněž provoz si žije vlastním životem: tvoří se zácpy, jsou tu neukáznění i loudaví řidiči apod.

Krádež na denním pořádku
magazin.cz
Největší lákadlo spočívá v tom, že si můžete ukrást libovolné auto (třeba to policejní, jež má opět nadstandardní vlastnosti) a jet se jenom tak projíždět a užívat technologických vymožeností, které umožnily vytvořit tak rozlehlé město v podobné kvalitě.

Doslova na každém kroku je ale co dělat. Vedlejších úkolů, které nemají s hlavním dějem nic společného, je bezpočet a jen ony vám zaberou pár desítek hodin. Ani hlavní příběhová linka není z nejkratších, a tak se připravte aspoň na padesát hodin strávených ve společnosti tohoto hitu.

Taková porce už se v dnešních hrách vidí zřídkakdy, nehledě na to, že ani po jejím vyčerpání není GTA 4 odepsáno. Stále tu bude spousta výzev a nejrůznějších předmětů ke sbírání, což dokáže hráče, toužící mít splněno na sto procent, pořádně motivovat.

Nesporný hit
magazin.cz
Nemá cenu oddalovat závěrečný verdikt. GTA 4 je prostě a jednoduše titulem, který by neměl chybět ve sbírce žádného opravdového hráče. A to přesto, že rozhodně není bez chyb. Mise se často opakují, příběh začne být brzy nepřehledný a plytký zároveň, ukládací systém dokáže pěkně frustrovat a přestřelky rozhodně nejsou tak živelné, jako v ryzích akcích. Přes to všechno je čtvrtá inkarnace GTA výjimečnou hrou, která má tolik kladů, že jimi dokáže vyvážit i zmíněné zápory.

Hra zatím vychází jen na konzole Playstation 3 a Xbox 360. Předpokládá se však, že koncem roku by autoři měli vypustit i konverzi na PC – ta však zatím nebyla oficiálně potvrzena.

Výrobce: Rockstar Games
Distributor v ČR: Cenega
Cena: 1799 Kč (PS 3 i Xbox 360 verze)



Videorecenze v angličtině:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 156