Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Tunguzská záhada. UFO, lidé, srážka?

Již sto let řeší vědci a záhadologové událost, která se přihodila ve čtvrt na osm ráno třicátého ledna roku 1908.

Nad Sibiří se náhle rozsvítilo, jako by tu vzniklo nové Slunce a záře sahala do značné dálky i výšky.

Neskutečný úkaz
O pár minut později přišel náhlý záblesk, obrovský žár, sloup ohně a exploze, která srovnala se zemí všechno v okolí. Naštěstí to byly výhradně stromy a keře.

„Nebe se rozdělilo a nad lesy se objevil oheň,“ vzpomínal jeden z očitých svědků, příslušník místního kmene Evenki. „Za chvíli mi bylo takové vedro, že jsem to nemohl vydržet. Chtěl jsem ze sebe strhnout triko, ale náhle to bouchlo. Zazněl mohutný zvuk a odhodilo mě to několik metrů do dáli.“

Kmen Evenki mohl mluvit o štěstí v neštěstí. Byl akorát tak na hraně katastrofy, kterou by neměl šanci přežít. Exploze byla prý tisíckrát silnější než atomové bomby svržené na Hirošimu a Nagasaki.

Náraz asteroidu, nebo UFO?
Výbuch byl slyšitelný tisíc kilometrů daleko a prý otřásl celou Zemí. V okamžiku bylo vyhlazeno 80 miliónů stromů pokrývajících rozlohu 1328 kilometrů čtverečních.

Událost v Tunguzce vešla do dějin jako největší kosmický úder v dějinách lidstva. Tedy pokud opravdu šlo o náraz vesmírného tělesa, jak se vědecká obec víceméně shodla. Stále ale existují hlasy artikulující jiné hypotézy.

Co konkrétně se ale kolem ruské řeky Tunguzka přihodilo známo není. Jednalo se snad o asteroid složený z kamene a železa o velikosti fotbalového stadiónu, jímž spuštěná tlaková vlna se řítila do okolí rychlostí jedenácti kilometrů za sekundu?

Nebo to byla kometa složená z ledu a hlíny? A co takhle výbuch metanu vycházejícího z nitra země? A ufologové samozřejmě poukazují i na možnost kontaktu ze strany mimozemšťanů, který se jim zrovna moc nepovedl.

Rozpory trvají
Ku příležitosti stého výročí katastrofy se v Rusku sešlo sympózium vědců všemožného věhlasu, které projednávalo všechny možnosti.

Nejpravděpodobnější varianta, tedy že šlo o náraz tělesa z vesmíru, byla opět napadena jedním z nejpádnějších protiargumentů. Nikde v okolí se nenašel kráter, který by taková srážka způsobila.

Určitého posílení se tak opět dočkali příznivci mimozemské teorie, kteří pro ještě větší zmatek začali řešit otázku, zda měli alieni přátelské či nepřátelské úmysly.

Babo raď
Jeden tábor tvrdí, že chtěli Zemi zasadit smrtící úder, ale svým galaktickým kanónem se netrefili tak úplně přesně, respektive špatně vypočítali aktuální natočení modré planety.

Druhý tábor zastávající přátelskou variantu prohlašuje, že nás mimozemšťané zachránili. A to tím samým kanónem, kterým měli sestřelit na Zemi se řítící asteroid, jenž by po nárazu napáchal mnohem větší paseku. Všichni samozřejmě předkládají množství rádoby vědeckého materiálu.

Nevzdávají se ale ani příznivci úderu kosmického tělesa. Dokonce jsou prý již na pokraji definitivního potvrzení téhle teorie. V místě údajného úderu se totiž vyskytuje jezero a podle posledních výzkumů se zdá, že jde právě o tak dlouho hledaný kráter, do kterého se nějakým způsobem dostala voda.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 188