Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Garmin Nüvifone / foto: Garmin

Navigace a telefon v jednom. Berete?

Společnost Garmin zná většina lidí jako velice kvalitního výrobce všech možných navigací. Avšak to už dnes začíná být poněkud málo.

Producenti mobilních telefonů do své nabídky stále častěji přidávají tu více, tu méně vyspělou navigaci, která tvoří doplněk k telefonování.

Stylový a schopný komunikátor

magazin.cz
Garmin na to musí jít z druhé strany. Základem jeho byznysu jsou precizní navigace. Proto z nich vychází a doplňuje naopak funkce mobilní telefonie a připojení k internetu. Vzniká tak opravdu multifunkční komunikátor, který ponese název Nüvifone.

Je otázkou, jak se Garmin s dosud nevyzkoušenou multifunkčností popere. Je známo, že navigace v mobilních telefonech zatím příliš dokonalé nejsou. Nebude mít Garmin podobný problém s telefonováním?

Hlavní částí přístroj je jeho tříapůlpalcový dotykový displej. Po spuštění Nüvifone se na něm objeví trojice zaštiťujících nabídek. Jedná se o telefonování, vyhledávání na internetu a pochopitelně navigování.

Tři v jednom
Každá volba by pod sebou měla ukrývat plnohodnotné možnosti zařízení, které by bylo určeno jen na tu jedinou činnost.

Podíváte-li se do telefonické nabídky, najdete především seznam kontaktů a po vyvolání také dotykovou klávesnicí, kterou je možné jednoduše a rychle psát zprávy.

Skvělé řešení má Nüvifone pro cesty v autě. Jakmile ho připevníte do patřičné pozice, kde má plnit roli navigace, nepřestává být zároveň telefonem a umožňuje stále telefonovat pomocí handsfree. Přitom ale zvládá paralelně navigovat.

Internetová navigace

magazin.cz
Nüvifone bude samozřejmě obsahovat vyspělou navigační technologii Garminu, kterou žádný z výrobců mobilů nemá. Jedná se především o skvělé mapy Severní Ameriky, stejně jako západní a východní Evropy, které neobsahují pouze většinu přesných adres, ale také milióny bodů zájmu (tzv. POI).

Internetová část využívá technologií poskytovaných společností Google a šikovně je propojuje s navigační složkou. Ve vyhledávači se tak můžete například podívat po nějakém „coffee shopu“, případně pořádné české hospodě a navigace vás na základě dostupných výsledků z Google dovede až na kýžené místo.

Nüvifone má řadu skvělých funkcí, které potěší samozřejmě především řidiče. Například mu pomůže vyhledat auto na rozsáhlém a přeplněném parkovišti, když si nemůže vzpomenout, kde vlastně zaparkoval. Navigace si totiž pamatuje poslední zaznamenané souřadnice.

Skvělé služby
Přístroj má také konstantní přístup ke službě Garmin Online, která v reálném čase monitoruje dopravu, respektive zácpy, sleduje aktuální ceny pohonných hmot či poskytuje předpověď počasí.

Integrovaný fotoaparát rovněž těží z integrované navigace. Každé pořízené fotografii jsou hned přiřazena data týkající se místa focení. Uživatel si fotku může uložit a později se k místu opět nechat dovést, případně ji může někomu okamžitě poslat mailem.

Nüvifone nechybí ani moderní vymoženosti typu kamery, MP3 či podpory formátů MPEG4 a AAC.

Pokud se Garminu podaří uspokojivě vyřešit záležitosti týkající se telefonování, a to by neměl být zase takový problém, přijde ve třetím čtvrtletí tohoto roku na trh špičkový přístroj, jehož svodům bude zatraceně těžké odolat. Výrobci mobilů, které k podobným přístrojům směřují z druhé strany, mají nečekaně silnou konkurenci.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 83