Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nevyhazujte odpadky. Dá se na ně jezdit!

Nejspíše se blíží doba, kdy auta budou jezdit na palivo z odpadků.

Ceny ropy sice v posledních dnech o něco klesly, ale odborníci se domnívají, že jde jen o nadechnutí před dalším nemilým šokem. A i kdyby ne – ani cena 130 dolarů za barel není pro koncové spotřebitele nic příjemného. Benzín a nafta totiž zlevní jen těžko.

Zachrání nás odpadky?
Nakonec není divu – množství ropy je jasně omezené a s tím, jak jí ubývá, pochopitelně stoupají i její ceny. Proto ta odvětví, kde to bude jen trochu možné, začnou od ropy postupně (nebo možná hodně rychle) přecházet na alternativní zdroje energie.

Třeba auta. Byl tu experiment s biopalivy, který se ale neukázal tak spásný, jak se ještě nedávno tvrdilo. Jednak vymezení zemědělských ploch pro biopaliva z části napomohlo zdražení potravin, jednak se objevily znepokojivé zprávy o škodlivých efektech takových paliv.

Zřejmě tedy bude třeba vyrazit jiným směrem. A proč nezužitkovat tisíce tun odpadků vycházejících z lidských domácností, řekla si přední chemická firma a pustila se do práce.

Již za tři roky
Britská firma INEOS tvrdí, že za tři roky bychom se mohli projíždět v autech, jež budou mít v nádržích palivo z biologicky degradovatelného městského odpadu.

Říkal tu někdo něco o zabíjení dvou much jednou ranou? Přesně to si v INEOSu vytyčili za cíl. Zpracují nepříjemné odpadky a ještě bude mít co, snad za levný peníz, čerpat do nádrže.

„Naše technologie výrazně pomůže jak k redukci skleníkového efektu, tak k uspokojení světové poptávky po palivech,“ říká Peter Williams, šéf INEOS. „Jde o velice robustní a flexibilní proces. Nyní máme konečně všechno, co potřebujeme, abychom to dostali na komerční úroveň.“

Představitelé této vize tvrdí, že jde o zcela novou generaci biopaliv. A to takovou, která je skutečně využitelná a svým pojetím je z tohoto světa.

Jistota není
Odpadků je všude velké množství a jejich převedení na ethanol by bylo přímo skvělé. Česká republika by se v celém procesu mohla stát dokonce velmocí – se všemi těmi nelegálními odpady, co nám sem okolní země navezly. Třeba budou ještě litovat!

Ne všichni jsou ale takto pozitivně naladěni. Například Kenneth Richter ze sdružení Přátelé Země: „Bude trvat roky, než se tato paliva stanou komerčně dostupná. A není vůbec jisté, zda se vůbec kdy stanou oficiálním palivem.“

„Místo experimentování s dalšími biopalivy bychom se měli soustředit na zefektivnění spotřeby automobilů, zlepšit veřejnou dopravu a zabezpečit stezky pro cyklisty a chodce,“ odtušil chmurnou palivovou budoucnost.

Co myslíte? Přivítali byste odpadkové pohonné hmoty?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 43