Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zatmění Slunce / foto: shutterstock

Zatmění slunce. Viděli jste?

V pátek dopoledne náš souputník Měsíc částečně zakryl slunce. Viděli jste zatmění?

Zatmění bylo pouze částečné a jedno ze tří v Česku tento rok pozorovatelné. Po něm se už budete moci těšit jen na částečné zatmění Měsíce, které nastane v noci ze 16. na 17. srpna.

Jako plné bylo toto zatmění pozorovatelné například na Sibiři či v Mongolsku. U nás jsme si mohli tento jev vychutnávat necelé dvě hodiny. Pásmo úplného zatmění startovalo na severním pobřeží Kanady přes severní pobřeží Grónska, již zmíněnou Sibiř a Mongolsko, a končilo ve střední Číně.

Pokud jste si chtěli tento úkaz užít naplno, museli jste být připraveni od 10:51. V tu dobu Měsíc začal Slunce zakrývat. Maximální zakrytí, které bylo asi 25 % plochy slunečního kotouče, vyvrcholilo v 11:42. Od té chvíle zakrytá část Slunce ubývala, až v 12:33 zmizela úplně.

Poslední částečné zatmění Slunce, pozorovatelné z území České republiky, nastalo 29. března 2006. Příští zatmění Slunce u nás bude opět částečné a bude "k mání" 4. ledna 2011. Naposledy si naši předkové mohli užít plné zatmění v roce 1706 a další příležitost nastane až 7. října 2135. To už tady nebudeme...

On-line můžete sledovat přenos například zde.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 271