Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nejlepší bojová umění

Od svých prvopočátků před staletími přes velký televizní boom v 70. letech až dosud jsou bojová umění nesmírně populární. Obvykle se vyvinula jako formy sebeobrany doplněné budováním mentální síly.

Bojová umění jsou praktikována milióny lidí po celém světě. Jejich zrod je nejčastěji umisťován na Dálný východ do Asie, ale velkou tradici mají také v Jižní Americe. Která z nich se vyplatí ovládat?

Brazilské jiu-jitsu
Navzdory zemi původu je otcem zakladatelem tohoto umění Japonec Mitsuyo Maeda, známý bojovník a vítěz více než dvou tisíc zápasů. Je považován za nejtvrdšího člověka, jaký kdy žil. V roce 1914 se přestěhoval do Brazílie s tím, že bude šířit bojová umění po světě.

Seznámil se s rodinou Gracie, která se následně stala největší šiřitelem jiu-jitsu po celém světě. Jako klasické jiu-jitsu a judo pracuje i brazilská odrůda ze zemitého postavení, fikaných chvatů a odhozů.

Karate
Tento i v našich končinách velice populární sport pochází z Japonska. Jeho jméno je odvozeno od japonského výrazu pro „prázdnou ruku“. To znamená bojové umění, ve kterém nejsou užívány žádné zbraně.

Základy Karate byly položeny někdy ve dvanáctém století, ovšem moderní odrůdu založil až Anko Itosu, který roku 1908 sepsal jakýchsi deset přikázání. V zásadě jde o velmi mírumilovné bojové umění, které má ve svém kódu zapsáno to, že může být využito pouze pro sebeobranu, fyzické a mentální sebezdokonalení.

Kung fu
Znamená úkol splněný po dlouhém a tvrdém cvičení. Je to jedno z vůbec nejstarších bojových umění na světě. Svůj původ odvozuje od žlutého císaře čínského impéria, který se chopil vlády roku 2698 před naším letopočtem. Od té doby se vyvinuly tisíce forem kung-fu.

Tradičně bylo vyučováno šaolinskými mnichy. Nepřekvapí tedy, že je pro toto umění nadmíru důležitá filozofie a morálka. Bez klidu, respektu a víry se tomuto boji nikdy doopravdy nenaučíte.

Jak se bojuje moderní kung-fu, ukázal v Hollywoodu především Bruce Lee, který má následovníky v podobě Jet Li a Jackieho Chana.

Taekwondo
V překladu znamená „cestu pěsti a nohy“. Taekwondo doslova rozkvetlo po druhé světové válce, kdy Japonsko ukončilo okupaci Koreje. Právě odtud toto dnes velmi populární bojové umění pochází. Je známo svými drtivými údery a kopy, kdy bojovníci hravě přelamují desky či cihly.

Taekwondo se dostalo dokonce na olympiádu a celosvětově je dost možná nejoblíbenějším bojovým uměním vůbec. Ve sto zemích má na třicet miliónů učenců. Tři milióny z nich vlastní nejcennější černý pás.

Krav Maga
Na rozdíl od tradičních asijských bojových umění, založených na sebeobraně a mentální síle, je tento izraelský boj téměř barbarským zápasem. Nemá pravidla a učí se mu zejména izraelské bezpečnostní složky.

Provádí devastující útoky na nejcitlivější místa soupeře, jako jsou například oči nebo slabiny. Dokonce je možné použít okolní předměty ve svůj prospěch.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 944