Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
F-4 Phantom / foto: Reuters

Jak zamrzají stíhačky

Pod poněkud neúhlednou ledovou krustou se skrývá elegantní tvar starého válečného tryskáče Phantom.

Pořádná chladírna
Obrázky F-4 Phantomu pocházejí z klimatické komory moderního leteckého střediska v jihokorejském Seosanu, který využívá armáda.

Nyní se poprvé otevřely dveře této centrály také očím veřejnosti. Zdejší vybavení má jeden hlavní úkol: testuje armádní vozidla a letadla v extrémních klimatických podmínkách. Místní „chladírna“ je schopná simulovat prostředí, do kterého se letadlo dostane ve třinácti kilometrech nad zemí. Návštevníci byli přizváni k procesu zasněžování a mrznutí Phantomu.

Výstavba střediska stála třicet miliónů dolarů a pomáhali s ní sami inženýři z Boeingu. Ti měli se Soulem dobré vztahy díky prodeji čtyřiceti moderních stíhaček F-15.

Mocné armády
Jižní Korea má poměrně silnou armádu, přičemž její vzdušné síly jsou výstavní skříní. Většina ze sedmi set strojů pochází od Američanů, kteří zemi podporují v její „studené válce“ s totalitním režimem Severní Koreje.

Přestože je Jižní Korea až pětadvacátou nejlidnatější zemí světa, má šestou největší armádu podle aktivně sloužících vojáků.

Poměr v Severní Koreji je ještě více do očí bijící. Do armády jsou tu investovány obrovské prostředky na úkor hladovějících lidí. Zdejší armáda má mít kolem jednoho miliónu vojáků.

Vztahy rozdělené země, která má ve svém středu přísně střeženou hranici již od roku 1953, se v poslední době nicméně oteplují s tím, jak Severní Korea touží po zapojení do mezinárodních struktur.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 57