Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
iPod / foto: Shutterstock

Vynálezce iPodu neviděl ani cent ze zisku

Firma Apple konečně přiznala dlouho tušenou pravdu. Ta se týká skutečnosti, kdože to vlastně vymyslel jeden z nejoblíbenějších výrobků této společnosti.

V posledku to nebyli skvěle placení inženýři, ale jistý britský občan, který opustil školu už v patnácti letech.

Pravý vynálezce
Kanu Kramerovi je v současnosti dvaapadesát let. Je tomu již třicet let od chvíle, kdy vymyslel technologii, která dlouho poté začala pohánět úspěšný hudební přehrávač iPod. Paradoxní na tom je, že Kramer z úspěchu přístroje neměl naprosto žádný zisk.

Aby toho nebylo málo, tak Kramer, otec tří dětí, je na tom tak špatně, že minulý rok musel prodat svůj dům a přestěhovat se do pronajatého bytu.

Pravda o „vynálezci“ iPodu vyšla najevo ve sporu společnosti Apple s jinou firmou, která, jako řada dalších, tvrdila, že vlastní patent na některou ze součástí iPodu. To je v technologickém světě poměrně běžná praxe. Na úspěchu se tu chce svézt řada příživníků.

Konečné zadostiučinění
Podklady předložené společností Apple sice vyvrátily nařčení firmy Burst, na druhou stranu ale fakticky potvrdily, že za technologií iPod stojí Kane Kramer.

Ten před dvěma lety popsal britským novinám, kterak na technologii v roce 1979, kdy mu bylo pouhých třiadvacet let, přišel.

Podle dobových skic je jasně patrné, že Kramer přístroj nápadně podobný iPodu nosil v hlavě opravdu dlouho. V osmdesátých letech moc nechybělo a málem se dostal do sériové výroby. Nakonec ale Kramer nebyl schopen zaplatit za obnovení patentu a jeho vynález se stal veřejným majetkem.

Apple nyní Kramera de facto využila, aby ji zbavil žaloby od Burst. Kramer před soudem ochotně přiznal skutečnost, že patenty na tuto technologii si registroval právě on jako první. „Jsem nesmírně šťastný, že mi konečně byla přiznána zásluha na něčem velkém, na něčem, co změnilo hudební průmysl,“ řekl skromný Kramer.

Přijde s něčím větším
Kane Kramer s Apple momentálně jedná o nějaké kompenzaci. Je zjevné, že se k tomu Apple odhodlalo teprve poté, co celou věc muselo medializovat. Pravdou však je, že Kramer by s požadavkem na odškodnění příliš nepochodil. Jeho patenty zkrátka propadly a Apple neměl žádnou povinnost mu za jeho skvělý nápad zaplatit.

Přesto je ten kontrast ohromující. Apple vydělává na iPodu miliardy, zatímco Kramer musel z finančních důvodů opustit svůj dům a přestěhovat se do menšího bytu. „Sám bych na nový iPod ani neměl,“ přiznává.

Posílen veřejným uznáním se už ale zase vrhnul do práce. Tvrdí, že pracuje na něčem ještě větším, než je iPod.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 104