Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Na co se můžeme těšit v mobilech zítřka?

Výrobci mobilů se předhánějí v implementaci nejrůznějších funkcí do mobilních telefonů.

Jeden z prozatím nejfuturističtějších mobilních telefonů – a v podstatě předchůdce dnešního megahitu iPhone – vznikl již v roce 2002 v dílnách švédské společnosti Neonode a na svou dobu byl vskutku nadčasový, hlavně po stránce designu a také díky revolučnímu dotykovému ovládání. Firmy se však tehdy bály zainvestovat do neprobádaného území, takže čekaly a čekaly...až svou šanci propásly.

magazin.cz

V roce 2005 kdy se Neonode N1 konečně dostal do distribuce již tak převratným nebyl, nakonec se ho však prodalo okolo 7 000 kusů, což byl docela úspěch. Ten švédského výrobce povzbudil a na podzim minulého roku svět šokoval opět návrhářsky inovativním Neonode N2 s operačním systémem Windows CE.

Tajemná krabička, která mobilní telefon vlastně vůbec nepřipomíná, je rovněž uzpůsobena dotykovému ovládání. Využijí se zde tahy do různých stran, poklepávání na displej i různá gesta - stylus přitom netřeba, vše zvládnete jen pomocí prstu. N2 se již prodalo více jak 30 000 kusů, což je opravdovým husarským kouskem od společnosti s pouhými pár desítkami zaměstnanců.

Jak na to jdou giganti

magazin.cz
To giganti typu Nokia, Sony Ericsson a Motorola mají k dispozici stovky inženýrů a k tomu návrhy partnerských společností i entuziastů z řad veřejnosti.

Kupříkladu finská Nokia za výzkum a vývoj utratí téměř 4 miliardy dolarů ročně. V minulém roce díky tomu přišla se třemi novými koncepty telefonů s různými nestandardními finesami typu monitoring uživatelova zdravotního stavu či okolního počasí.

Sony Ericsson se zaměřuje na směr, jímž se podle něj bude ubírat vývoj v oblasti mobilních telefonů po příští desetiletí. Slibné teoretické projekty vyvíjí do formy prototypů a dále testuje pomocí početných specializovaných týmů vědeckých pracovníků.

Jednou z novinek, kterou v SE hodnotí jako velmi slibnou a již jí stihli zakomponovat do svých zařízení je funkce „Shake control“, která přístroji umožňuje detekovat pohyb a uživatelům slibuje větší interaktivitu například při hraní her.

Motorola chce efektivní napájení

magazin.cz
Hlavní zaměření Motoroly je zase na oblast efektivního napájení. Firma zkoumá možnosti solární i termální energie a koketuje také s myšlenkou využití palivových článků.

Ve spojení s kanadskou společností Angstrom Power Motorola nedávno přišla s externím palivovým článkem velikosti klasické lithium-ion baterie, ovšem s mnohem větší zásobou energie. Cílem je přijít s alternativou k dnešním bateriím, která by váš mobil udržela v chodu týden či dokonce dva. Nebylo by to skvělé?

Krom toho ve výzkumných laboratořích Motoroly koketují také s technologií RFID a inteligentních senzorů, do roku 2010 snad něco uvidíme v akci.

A co ostatní?
Pozadu ovšem nezůstávají ani ostatní. Největší japonský operátor NTT DoCoMo ve spolupráci s ostatními firmami také pracuje na nových mobilních hračkách. Jeho Wellness Navigator je napráskaný funkcemi pro zlepšení zdravotního stavu a kondice svého majitele – krokoměr, měření tělesného tuku nebo funkce pro detekci nelibého dechu budiž jen několik příkladů.

Vše zkrátka naznačuje tomu, že se v průběhu příštích několika let opravdu máme na co těšit. Výkonnější mobily s pestřejšími paletami funkcí totiž stále zažívají svůj boom, doufejme, že potrvá co nejdéle.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 104