Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bell Aurens Longnose / foto: Shutterstock

Offroad sporťák silnější než Ferrari

Britské landrovery jsou ikonami mezi milovníky terénu. Jde o offroadovou klasiku, ale dva oddaní fanoušci značky nyní stavějí sportovní vůz, který by se prý mohl směle poměřovat s jinou ikonou – Ferrari.

Brit Thomas Bell a Němec Holger Kalvelage, kteří se potkali na internetovém fóru a právě tam začali spřádat svůj „šílený“ plán, chtějí postavit sportovní kabriolet na podvozku Land Roveru, napěchovat do něj masivní vidlicový šestnáctiválec a výsledek? Tahle kára za 80 tisíc liber (v přepočtu nějaké tři milióny korun) má být silnější než Ferrari.

magazin.cz

 

Oba nadšenci chtějí autu ponechat tradiční minimalistickou kabinu Land Roverů, včetně výrazně širokého volantu. Přibudou však kožené sedačky a hliníkové obložení.

 

Při pohledu zepředu vůz nabídne silný odkaz na klasické Land Rovery, které se poprvé objevily v roce 1958. Všechny další komponenty, včetně převodovky či řízení, budou pocházet z klasických modelů, jakým je například proslulý Defender.

 

Monstrum s motorem Merlin

Otevřený „off-roadster“, jak vůz jeho stavitelé přezdívají, bude dostupný v několika barvách, černé, pískové a klasické britské „racing green“. Vedle nejsilnější verze se šestnáctiválcem bude mít off-roadster pod kapotou i osmi- a dvanáctiválec.

magazin.cz

 

Ovšem jen šestnáctiválec nabídne šílenou porci výkonu, až 700 koníků. Ferrari 430 má přitom „pouze“ 483 koní. „Tohle auto bude mít charakter, autoritu a styl,“ popsali svůj nápad. Vůz se bude jmenovat Longnose.

 

Dva zmiňovaní nadšenci chtějí jít ale ještě dál a montovat do speciálních verzí motor Merlin z další britské ikony letadla Spitfire, který je schopen nabídnout ničivých 1500 koní. Tohle monstrum se ale běžně prodávat nebude, koupit si budete moci pouze oněch 700 koní.

 
Vlastní jich pět

„Zamiloval jsem se do Land Roveru už jako malý kluk, když jsem je viděl v armádním značení poblíž mého rodiště,“ líčí Kalvelage. „Pro nás oba jsou to výjimečné vozy, ostatně dohromady máme pět Land Roverů. Longnose bude skutečným offroadem, zároveň ale bude i sporťákem,“ doplnil.

magazin.cz

 

První prototyp chtějí parťáci ukázat světu co nejdříve. Už nyní přitom přijímají objednávky a těch už nasbírali okolo deseti od lidí z celé Evropy. Kupci si mohou přijet dokonce prohlédnout výrobu svého vozu, která probíhá v německém Norimberku.

 

Jde přitom čistě o jejich akci, automobilka se do projektu nezapojila. „Nijak jsme se vývoje a výroby neúčastnili,“ potvrdila mluvčí Land Roveru.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 133