Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
iPhone 3G / foto: Shutterstock

iPhone vyzývá Nokia i BlackBerry

Nejpozději letos vyšlo zcela jasně najevo, že iPhone na trhu mobilních telefonů ustanovil nový trend.

Dá se říct, že konkurenti tak trochu zaspali, teď už si však nemohou dovolit další zahálení. Proti iPhonu musejí použít jeho vlastní zbraně. Nejnověji tak činí Nokia i BlackBerry.

BlackBerry Storm

magazin.cz
Chytré a manažerské telefony od BlackBerry se vždy vyznačovaly kvalitní klávesnicí. Ta je v případě nového modelu Storm, jdoucího do přímého střetu s iPhonem, nahrazena širokým, 480x360pixelovým displejem.

BlackBerry si získalo popularitu zejména jako vynikající organizér, ve kterém není problém plnohodnotně manipulovat s emailovou schránkou. Tyto přednosti mají být zachovány, bude se k nim ale přistupovat odlišně. Díky dotykovému displeji se dá spousta úkonů, jako například scrollování či přesunování souborů provádět přímo.

Nesmí chybět ani zábavní funkce v podobě zabudovaného hudebního přehrávače či 3,2megapixelového fotoaparátu. Díky GPS se neztratíte a funkce geo-taging umožňuje zápis přesné zeměpisné polohy na každou aktuálně vyfocenou fotku.

V základu bude plnohodnotný kancelářský balík, jenž si rozumí i s široce rozšířenými dokumenty Microsoft Office. Operační paměť přístroje se vyšplhala na slušných 128 MB, interní úložný prostor potom dosáhl 1 GB a může být rozšířen pomocí microSDHC karet.

Nokia 5800 XpressMusic

magazin.cz
Vypadá jako iPhone, funguje jako iPhone, ale není to iPhone. Co to je? Nová Nokia 5800 XpressMusic.

Jak už název napovídá, hodně tu půjde o muziku, kterou si můžete stáhnout prostřednictvím obsáhlého katalogu, který se jasně inspiruje u iTunes.

Dotykový displej má rozlišení 640x360 bodů, ovšem na rozdíl od iPhone a BlackBerry není multidotykový, ale registruje pouze jeden dotyk zároveň. Měl by však být vybaven vibračními funkcemi, které tento hendikep setřou.

Opět tu najdete 3,2megapixelový foťák s kvalitní čočkou Carl Zeiss a přímým napojením na komunitní servery Flickr či Facebook.

Jelikož jde především o hudební mobil, měl by mít pořádný prostor pro songy. A ten tu skutečně je. Do osmi gigabajtů se vměsná zhruba 6000 skladeb. Kdo ví, zda se Nokii podaří ohrozit hegemonii iTunes (ovládá 90 % trhu s digitální hudbou) vlastní nabídkou songů. Přinejmenším se o to hodlá pokusit.

Ta podoba
Obě novinky na trhu stylových a zábavních mobilů se zdají být povedené, ale snad až moc se snaží jít cestou, kterou vytyčil iPhone. S takovou budou mít velký problém Apple překonat. Jelikož výrobky této společnosti mají kolem sebe zvláštní auru, která lidi přitahuje.

Možná by to chtělo na obdobném základě vystavět jinak profilovaný telefon, aby byli zákazníci skutečně motivováni k přechodu k té které značce i jinak než jen na základě sympatií. Takhle zanedlouho budeme vybírat z desítek klonů iPhonu...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 208