Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Muziky, co hrdlo ráčí

Společnost Apple se do vkusu zákazníků netrefila pouze svými iPhony a iPody, ale také službou zvanou iTunes, která nabízí stahování songů do zmíněných přístrojů a na digitální hudbu má prakticky monopol.

Tisíce songů za jeden poplatek
To bývávalo. Finská Nokia dlouho zbrojila, jelikož jí hegemonie Apple v této oblasti ležela v žaludku a nyní konečně vytáhla do boje. Spouští službu „Comes With Music“, která určitě není marná. Všem milovníkům digitální a mobilní hudby nabízí tisíce songů „zadarmo“.

Pochopitelně to tak úplně zadarmo není. Jde vlastně o jakousi analogii na akce „snězte, co hrdlo ráčí“ za paušální poplatek. Mělo by jít o částku kolem čtyř tisíc korun. Za ní se dostanete k prakticky veškeré hudbě čtyř předních vydavatelství. Stažené písničky si budete moct ponechat i poté, co roční předplatné vyprší.

Nokia přitom nejede na vlně averze k Apple, kterou v sobě spousta lidí chová, a přestože by jeho služby ráda využívala, neudělá to ze stejně emotivního důvodu, jako se ostatní vrhají do tenat této společnosti s jablíčkem ve znaku.

Apple je silné
Se stále větší medializací pirátství je tu také vzrůstající starost rodičů o děti, kteří se často spustí na šikmou plochu s nelegálním stahováním a problémy mají potom jejich rodiče. Proto jim raději zaplatí několik tisíc a budou mít na celý rok klid.

Nový obchod s digitální hudbou Nokia spouští ruku v ruce s uvedením telefonu 5310 XpressMusic (na jeho 8 GB paměti se vejde 2000 skladeb), který má být její hlavní platformou. Další budou pochopitelně přibývat, ale i tak se odborníci obávají, že Nokia nedokáže zajistit takové spojení se svými výrobky, jako to ukázal Apple, jehož iPody a iPhony na součinnosti s iTunes přímo staví.

S tím souvisí také skutečnost, že si písničky z internetové služby nemůžete stáhnout přímo do mobilu. Musí totiž projít přestupní stanicí v podobě počítače, kam si je stáhnete a teprve následně přesunete do paměti mobilu.

Vyjde už to konečně?
Podobných předplatných, jako poskytuje Nokia, se v minulých měsících objevilo několik. Nikdy se je ale nepodařilo vůči iTunes etablovat. Finský mobilní obr je ale dostatečně velkým hráčem, aby se mu to mohlo povést. To samozřejmě neznamená, že se mu to povede.

Nokia má totiž se zábavním průmyslem spíše negativní zkušenost. Někdo si možná vzpomene na několik let starý mobilní telefon N-Gage, který měl sloužit také jako přenosná herní konzole. Skončilo to fiaskem a velkými ztrátami. Snad to tentokrát dopadne jinak, už je pro diverzifikaci trhu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 95