Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
FIFA 09 / foto: Shutterstock

FIFA 09: pohodový i věrohodný fotbálek

Fotbaloví maniaci na konzolích a počítačích mají každoroční dilema: co hrát? Západní Fifu, nebo japonské Pro Evolution Soccer (PES)?

Ponechme stranou dohady o tom, jak je možné, že Japonci tak dobře rozumějí kouzlu fotbalu. Jedno je ale jisté – PES byl dlouhou dobu tím výrazně lepším z obou titulů.

Konstantní vylepšení
Až do minulého roku. Na FIFA 08 byl vidět úctyhodný posun vpřed. Už nešlo jen o sóla jednotlivých hráčů, nesmyslné zasekávačky, procházející skluzy, při kterých jste vzali i soupeřovy nohy, centry nevycházely automaticky, ale bylo třeba je smysluplně zakomponovat do taktiky.

magazin.cz

Loňská FIFA byla prostě dobrou hrou, která se PES 2008 téměř vyrovnala. Stačil jeden rok a tenhle fotbálek je o další krok dál. Ano – a dá se považovat za nejlepší hru svého druhu.

Těžko říct, čím to je – fotbalové hry byly vždy o určité alchymii. Požitek ze hry přicházel s detaily. Například s rychlostí. Ta je letos opravdu dobře nastavena. S takovými borci, jako je Christiano Ronaldo či Lionel Messi, se klidně můžete vypravit do sóla a máte slušnou šanci, že vám to vyjde.

Ale nepočítejte s tím, že vezmete defenzivního záložníka průměrného klubu a uděláte s ním to samé. Obranou soupeře projdete jen s obrovskou dávkou štěstí.

Hlavně nahrávat
Jsou tu ale i útočníci, příkladem budiž Didier Drogba, kteří se dokáží prosadit přes soupeře. Buď ho odtlačí, nebo si postaví střelnici tam, kde by to nikdo jiný nedokázal. Často je to věcí nějakého toho triku, které jsou ve spojení s objektivně kvalitními hráči obzvlášť účinné.

magazin.cz

FIFA 09 je rozhodně hrou nahrávek. A díky tomu připomíná opravdový fotbal. Vyplatí se přihrávat volným spoluhráčům a budovat si tu nejlepší pozici pro střelbu. Ve váš prospěch hraje i faktor zmatenosti soupeře, který je pod nahrávací salvou náchylnější udělat chybu a nechat někde trestuhodnou díru. Ostatně spoluhráči si teď o nahrávky přímo říkají.

Pěkně je proveden průběh zápasu. Zatímco na začátku naskáčou na hřiště nabuzení borci, později je jasně cítit jejich únava a chyb se rodí o poznání více. Často zažijete frenetické finiše s ostřelováním jedné či druhé branky v nastaveném čase. Jde o to, který z týmů dokáže v závěru zmobilizovat více sil.

Parádní zpracování
Spoléhat na soupeřovu únavu se ale nevyplácí. Chce to přizpůsobit se jeho taktice v průběhu hry. To můžete udělat ve speciálním nastavení a hrát buď defenzivně, agresivně útočně či útočně s budováním šancí.

magazin.cz

Díky modernímu enginu se hráči na hřišti pohybují opravdu přirozeně, což před lety velmi chybělo kvalitnímu zážitku. Pochvalu si zaslouží také fyzika míče, který už dávno není přišpendlen na fotbalistovu nohu, ale je samostatným objektem, který když si předkopnete, tak ho třeba už ani nedoběhnete.

Zlepšení doznala i práce brankářů, kteří třeba už neskáčou po naprosto bezbranných „malých domů“. To vše napomáhá uvěřitelnému průběhu zápasu, byť je to stále především zábavná arkáda.

Nechybí ani mód Be a Pro, ve kterém jako loni ovládáte na hřišti jediného fotbalistu a v průběhu čtyř sezón se staráte o jeho kariéru.

Reálná forma hráčů
Novinkou je potom takzvaná Adidas Live Season. Jde o každotýdenní stahování aktuálních informací o formě hráčů, která se pak ve hře přizpůsobí reálným protějškům.

Když se Petrovi Čechovi přestane ve skutečnosti dařit, pocítíte to tak i ve hře. Je to příjemný prvek, protože, jak známo, forma hráčů se v průběhu sezónu hodně mění. Tato vychytávka se však týká jen těch největších světových lig: španělské, italské, anglické, německé, francouzské a trochu překvapivě i mexické.

magazin.cz

FIFA 09 na vás bude mluvit česky, a to rovnou hlasem oblíbených fotbalových komentátorů Jaromíra Bosáka a Petra Svěceného.

Pakliže jste fotbalovými fandy a hledáte opravdu dobrý fotbal, je pro vás FIFA 09 jasnou volbou. Stejně jako v případě NHL se ale vyplatí uvažovat o platformě. Zatímco na Playstation 3 a Xbox 360 dostanete plnohodnotný a nešizený zážitek, PC je opět lehce pozadu.

Ale tentokrát už opravdu jen lehce. Počítačová verze dostala novou grafiku a vychytávky typu ovládání myší, ale umělá inteligence se stále s konzolovými verzemi srovnávat nedá.

Výrobce: EA Sports
Distributor: EA Czech
Cena: 1499 Kč (Xbox 360 a PS 3 verze), 1199 Kč (PC verze)

Hodnocení: 9/10

Video


Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 108