Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Google kýchne jako první

Pokud by měla vypuknout další chřipková pandemie – a odborníci se shodují v tom, že nás to čeká již celkem brzy, první varování přijde od vyhledávacích robotů Google.

Chřipkový Google
Google se dokonce zabývá i sledováním chřipky samotné. Za tímto účelem vytvořila jeho filantropická divize stránku Google Flu Trends, která sleduje chřipkové trendy. Ta na denní bázi provádí odhad chřipkového rozšíření ve Spojených státech amerických.

A dělá to velmi sofistikovaně – podle požadavků lidí ve vyhledávání odkazů. Matematici vytvořili složité vzorce, podle kterých se dá skutečně s relativní přesností podle této indicie vypočítat počet nemocných.

Pokud se výsledky Google porovnají s tradičním měřením Centra pro kontrolu chorob, dá se vypozorovat až překvapivá shoda. Navíc Google může na nějaký znepokojivý trend upozornit mnohem flexibilněji. Pokud se tak začne rozjíždět pandemie, bude to ze statistik patrné.

Neví až příliš?
To sice nepomůže v zabránění pandemii – na to bylo třeba předvídat budoucnost. Ovšem může hodně pomoct nemocnicím a lékařům v přípravách na nápor pacientů.

V případě, že se projekt s chřipkou osvědčí, nejenže se přesune i do jiných zemí, ale rozšíří se i na ostatní nemoci. Především v případě infekcí má velký potenciál a mohl by v počáteční fázi zarazit jejich šíření.

Na druhou stranu – jistě se objeví hlasy, že je nepřípustné, aby Google věděl o zdravotním stavu svých uživatelů. Jak známo, tahle firma si schovává informace hodně dlouhou dobu a nikdo neví, co s nimi má v plánu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 117