Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

3D televize? Žádný problém!

Lidé už si pomalu zvykají na trojrozměrná kina, a tak je na čase udělat další krok. Přinést třetí rozměr do obývacích pokojů, zkrátka udělat 3D televizi!

Už příští rok
Kabelová televize Sky ve Velké Británii k tomu udělala první kroky a už příští rok by měla spustit experimentální trojrozměrné vysílání. Dokonce už provedla první testy a prezentovala trojrozměrné zápasy rugby a fotbalu. A hráči skutečně vystupovali z obrazu!

Je pochopitelné, že diváci budou pro tento extra zážitek potřebovat speciální brýle. Potom vám přijde, že jste spolu s hráči či herci přímo v obývacím pokoji. Zástupce televize Sky tvrdí, že po technologické stránce nejde o nijak obtížné zajištění. Bude se vycházet z high-definition set-top boxů, respektive HD televizí.

Změny jsou nutné spíše na straně filmařů a tvůrců pořadu, kteří musí točit odlišnou technikou. Obrázky jsou potom upraveny ve speciálním programu.

Bude mít úspěch?
Trojrozměrná revoluce jde přímo v závěsu za úspěchem, který v poslední době zaznamenávají HD televize a programy.

Společnost Sky ale bude nejprve testovat, zda je mezi diváky o podobný typ produktu zájem. Vypadá to však, že s tím by problém být neměl. Otázkou spíše je, zda se trojrozměrná televize dokáže prosadit rychle, nebo jí to bude trvat delší dobu, jako například formátu Blu-ray.

Zástupci firmy každopádně tvrdí, že každý, kdo trojrozměrný obraz viděl u sebe doma v obýváku, byl nadšen.

A je pravdou, že televizím momentálně hodně ubývají diváci, takže potřebují nějakou vzpruhu. Tou by mohly být právě třeba fotbalové přenosy, u kterých si budete připadat téměř jako na hřišti. To by ale zase mohl být problém pro stadiony, odkud zmizí lidé do pohodlí svých kanapí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 147