Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Challis Heliplane / foto: challis-heliplane.com

Revolučně rychlá helikoptéra

Konvenční helikoptéry jsou považovány za nesmírně užitečné stroje, pokud jde o záležitosti a mise s krátkým dosahem.

Ovšem design a omezená maximální rychlost snižuje jejich vhodnost pro delší mise. Řada výrobců se to snaží řešit nejrůznějšími způsoby, a tak vznikají hybridy jako Osprey, Sikorsky X2 nebo Falx.

Hodně rychlá
Teď se k experimentátorům přidala také společnost Challis, která přišla s konceptem velmi atraktivního vrtulníku.

Na rozdíl od výše zmíněných nebude mít jednu podstatnou vadu – příliš vysokou cenu plynoucí z konstrukční náročnosti. Jedná se o poměrně jednoduchou kunstrukci, která ale dokáže létat dvojnásobnou rychlostí obyčejných helikoptér. Hovoří se až o 500 kilometrech za hodinu.

Klasické vrtulníky jsou v rychlosti omezeny způsobem jaký získávají vztlak, který je drží ve vzduchu. Ten při letu způsobuje až příliš velký odpor vzduchu. Sice by mohly létat rychleji, pak ale piloti podstupují riziko, že se dostanou do vývrtky. Tehdy jsou totiž vrtulníky velmi nestabilní.

Takzvaný Challis Heliplane přichází s novátorskou stavbou, která by měla ve vzduchu vyvažovat nejrůznější, na stroj působící síly a přispět tak k vyšší stabilitě a schopnosti protínat odpor vzduchu. Jedná se o postranní křídlo, přídavné zadní křídlo a vrtuli vpředu.

Bude fungovat?
Mechanicky je to překvapivě nekomplikovaný způsob, jehož životaschopnost dokazuje Challis na malém modelu. Stále ale zůstává otázkou, zda to celé bude fungovat i ve větších, lidmi použitelných modelech.

To se v nebližších několika letech nedozvíme. Tvůrci mají v úmyslu jít postupnou cestou a budou vyrábět stále větší modely, které se objeví v letech 2010 a 2012 – ty však stále budou létat bez lidské posádky.

Teprve až všechny testy vyjdou, dojde k potenciální stavbě plnohodnotného produktu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 81