Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prince of Persia / foto: Shutterstock

Perský princ jako z pohádky

Prince of Persia stoupil ve známost už před mnoha a mnoha lety. Konkrétně v roce 1989, kdy tuto legendární hru přivedl na světlo světa vizionář Jordan Mechner.

Od té doby jsme se perského prince nezbavili a jen jednou z něj byli zklamaní (v roce 1999 vyšel hrozivý Prince of Persia 3D).

Bude i film
Ovšem novodobá trilogie Písků času si získala početné zástupy fanoušků. A bylo proč. Jednalo se o moderní, byť mnohdy temnou a výborně vyprávěnou pohádku. Navíc s atraktivním herním systémem, který kombinoval souboje s akrobatickými pasážemi.

A kombinoval je tak dobře, že se slavný producent Jerry Bruckheimer rozhodl podle herně již uzavřené trilogie natočit vysokorozpočtový snímek, který má ambice být dalšími Piráty z Karibiku. Ale ani herní společnost Ubisoft nelení a připravila další inkarnaci Prince of Persia.

magazin.cz

Ta započíná zcela novou etapu série – proto hra nemá ani žádné pořadové číslo. Jde zkrátka o jakýsi restart ságy. Takže můžete zapomenout na vše, co jste se v předchůdcích dozvěděli.

Už samotný princ je tady v mnohém jiný. Z někdejšího šlechtice se stal tulák hledající smysl života v sarkasmu a procházení perskou pouští. Jednoho krásného dne mu ale do cesty vběhne kouzelná Elika, pronásledovaná svým otcem.

Ruku v ruce s parťačkou
A princ se chtě nechtě dostane do kolotoče turbulentních událostí, na jejichž začátku je do světa vypuštěn zlý bůh Ahriman, který rozsévá zkázu po celé říši. Princ s Elikou ho musí samozřejmě zastavit, a to tak, že pročistí celkem čtyřiadvacet lokací. To vám vystačí na nějakých deset až dvanáct hodin královské zábavy.

magazin.cz

Herně navazuje nový Prince of Persia na své předchůdce. To znamená, že se hojně opírá o akrobatické schopnosti, které vám umožní běhat po zdech, šplhat, přeskakovat propasti, ručkovat, balancovat na kůlech apod.

magazin.cz

Jakmile se to trochu naučíte, budete schopni tyto akce navazovat v překrásné kombinace ve velké rychlosti. To je teprve podívaná!

Jedna velká změna v téhle oblasti ale přece jenom je. K ruce máte Eliku, která vás až na výjimky provází celou hrou a fyzicky s vámi pobíhá po úrovních. Slouží přitom jako záchranný element. Když nezvládnete nějakou situaci a řítíte se například do propasti, dokáže vás v poslední chvíli zachránit.

To znamená, že ve hře v podstatě nemůžete umřít. Ano, trochu to snižuje pocit napětí, na druhou stranu se vyvarujete frustraci, která byla v předchozích dílech značná.

Rozporuplné boje
Poněkud do pozadí ustoupily souboje. Ty jsou tentokrát koncipovány odlišně. Nikdy nestojíte proti přesile a většinou bojujete proti jednotlivým, ale zato pořádně silným a speciálními schopnostmi oplývajícím monstrům. Bojový systém je vcelku jednoduchý a zpočátku velmi zábavný. Po několika hodinách ale narazí na své hranice a hráč zjistí, že nic nového od něj už čekat nemůže.

To ale nevadí, protože soubojů zase tolik není a hra je tak dobře namíchaná, že vám přijde stereotypní jen v minimu případů.

magazin.cz

Naopak byste se měli rozplývat nad její uměleckostí. Autoři se totiž nebáli sáhnout po cel-shade technologii, která Prince of Persia halí do skutečně pohádkových kontur. Detaily jsou zpracovány opravdu precizně a některé úrovně jsou kapitoly samy pro sebe. Ty malebné, ale zkažeností zdevastované scenérie si budete s radostí prohlížet hodně dlouho.

magazin.cz

Nový Prince of Persia se nám hodně líbí. Nejde sice o nějaký inovativní kus, ale dokáže zaujmout kvalitními herními mechanismi a vizuálním pojetím. Krom toho se neštítí ani použití vtipu, jenž staví zejména na kousavé komunikaci mezi princem a Elikou. Takhle nějak si představujeme moderní hru pro široké masy!

Výrobce: UbiSoft Montreal
Distributor: Playman/Cenega
Cena: 999 Kč (PC verze), 1699 Kč (PS 3 a Xbox 360)

Hodnocení: 8,5

Video

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 139