Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Návrat mamutů je otázkou času

Když se řekne mamut, jakoby kolem zavála smrt. Tohle zvíře je totiž jejím synonymem. Vyhynulé, dávné, starobylé. Zkrátka už je pryč a nikdy se nevrátí. Nebo snad ano? Světe div se, ale podle řady vědců je to možné.

Čerti a tygři
Stejně tak se mohou vrátit do života druhy šavlozubých tygrů a dalších zvířat, na které se dnes díváme tak akorát v rekonstruovaných animacích. Co byste řekli třeba na Tasmánského čerta?

Magazín New Scientist sice přiznává, že současná věda nemá ke vzkříšení této zvířeny prostředky, ale její vývoj je prý tak rychlý, že ke dni, kdy z mrtvých vstanou mamuti a spol., pravděpodobně dojde.

Žebříček navrátilců
Nakonec, kdo by si před padesáti nebo sto lety pomyslel, že si lidstvo bude pohrávat nejen s klonováním zvířat, ale dokonce sama sebe.

Časopis tak sestavil žebříček zvířat, která by mohla být opět naklonována. Podmínkou je, že vymřeli někdy v posledních sto tisících letech. Zároveň je potřeba stále žijící spřízněný druh, jehož samička by posloužila jako náhradní matka.

Nejpravděpodobnější je právě návrat mamuta, jehož genetický kód byl rozluštěn loni. Vědci se domnívají, že jako matka by mohla posloužit slonice.

Ve hře je i neandrtálec
Podobně je na tom šavlozubý tygr, kterého by mohla odnosit africká lvice. Také tasmánský čert se možná jednoho dne opět rozeběhne po australských pláních. Ve hře je i známý pták Dodo, který zmizel někdy v sedmnáctém století.

Vědci spekulují dokonce o tom, že by mohl být vzkříšen třeba i neandrtálec, respektive pračlověk. Dodávají však, že si nedokáží představit vědce, který by do takto tabuizovaného teritoria vkročil.

Věda zjevně pokořuje stále nové hranice a jednoho dne se tak pravděpodobně vážně dočkáme zoologické zahrady složené z vymřelých druhů. Jen aby to nedopadlo jako ve filmu Jurský park.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 418