Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sony VAIO P / foto: Shutterstock

Stylový netbook v pojetí Sony

Móda netbooků zasáhla už i Sony. I když, ono to bylo celé tak trochu jinak.

Technologicky vyvýšení Japonci se zprvu malým, nevýkonným a levným zařízením zhluboka smáli. Tohle že má konkurovat jejich sofistikovaným subnotebookům Sony Vaio, které byly malé, drahé a jen o trochu výkonnější?

magazin.cz


Netbook od Sony? Žádný nesmysl!

Inu, přišla finanční krize, Sony propustilo osm tisíc lidí a na co nepřišlo – jediným rostoucím segmentem, co do prodejů, jsou netbooky. A tak se začalo rychle řešit, shánět, vyrábět.

Již nějakou dobu se spekuluje o tom, co že to Sony představí za netbook, aby nevypadalo trapně, že s ním přichází prakticky jako poslední z velkých hráčů. Na internetu se objevily zprávy hovořící o revoluci v této oblasti. Měl to být netbook, který změní jejich dosavadní chápání.

magazin.cz

Nyní je konečně oficiálně představen a my můžeme říct, že řeči o revolucích byly jen planými výkřiky ve snaze obstarat si pozitivní body a zájem mas.

Klasické vnitřnosti

To ale neznamená, že Sony VAIO P není zajímavým kouskem. Naopak, na první pohled vypadá krásně, moderně a stylově, což doplňuje i netradiční barevná paleta.

Vypadá jako taková větší databanka, ovšem jeho schopnosti jsou úctyhodné. Coby srdce uvnitř tepe procesor Intel Atom o frekvenci 1,33 GHz, doplňován 2 GB RAM. Právě velikost paměti musíme pochválit, protože díky ní tu běží operační systém Windows Vista Premium relativně plynule. Můžete si vybrat z 80 GB pevného disku či 128 GB SSD disku.

magazin.cz

Osmipalcový displej má netradiční a hodně široké rozlišení 1600x768. Klávesnice sice není stavěna na stostránkové práce, ale pro potřeby surfování a emailové korespondence postačí.

Bude to úspěch?

VAIO P se vyznačuje především malými rozměry, díky kterým se bez problémů vejde nejen do kabelky, ale třeba i do kapsy – u kalhot i u saka.

magazin.cz

Největším problém tohoto kousku je jeho cena. Ta je totiž stanovena na 900 dolarů, což je více než sedmnáct tisíc korun. A to je na netbook zkrátka hodně, obzvlášť když se výkonnostně od svých konkurentů příliš neliší.

magazin.cz

Sony tak sází na podobnou notu, jakou se podařilo vypěstovat Apple. Chce být lifestylovou značkou, což by se mu mnohem lépe dařilo, kdyby světem nehýbala finanční krize a lidé více než na styl nehleděli na cenovky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 643