Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tráva / foto: shutterstock

No toto... Marihuana ohrožuje varlata

Negativní důsledky kouření konopí na lidskou psychiku, jako jsou poruchy koncentrace, snížená vnímavost, výpadky paměti a obecně obtíže při učení a soustředění, jsou známy dávno.

Nový výzkum Centra Freda Hutchinsona v americkém Seattlu však prokázaly, že dlouhodobé užívání marihuany zvyšuje u mužů riziko vzniku rakoviny varlat. Podle nové studie je riziko vzniku rakoviny varlat u pravidelných kuřáků konopí dvojnásobné proti těm, kdo ji neužívají.

Toto onemocnění je přitom jedním z nejčastějších nádorových onemocnění mladých mužů a v Evropě i v Severní Americe se počet případů neustále zvyšuje. Rizikovým faktorem může být zranění, rodinná anamnéza nebo nesestouplá varlata v dětství.

 

Výzkum bude pokračovat
Nový výzkum odborníků z výzkumného centra Freda Hutchinsona v americkém Seattlu je první, který hledal souvislost mezi touto nemocí a marihuanou. Vědci sledovali 369 mužů mezi 18 a 44 lety s diagnózou rakoviny varlat a skupinu 1000 zdravých mužů.

I s přihlédnutím k ostatním rizikovým faktorům se ukázalo, že pravidelní kuřáci a ti, kdo hojně užívali konopí v raném mládí, jsou oproti abstinentům ohroženi dvojnásobně.

Podle spoluautora studie doktora Stephena Schwarze je klíčovým obdobím pro vznik nemoci puberta. "Mladí muži by měli především vědět, že dodnes nejsou příliš známy zdravotní následky dlouhodobého kouření marihuany. Naše studie pouze poskytuje důkaz, že zde může být souvislost se vznikem tohoto typu nádorů," tvrdí doktor Schwarz.

 

Podle lékaře je zjištění jeho týmu jen první vlaštovkou, protože bylo získáno z poměrně malého vzorku pacientů. Výzkum bude proto pokračovat ve výrazně větším měřítku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 861