Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
iPhone 3G / foto: Shutterstock

Devítiletý kluk stvořil aplikaci pro iPhone

Většina dětí jeho věku je zvyklá kreslit si obrázky, hrát si s autíčky nebo panenkami.

Ovšem zájmy a schopnosti devítiletého Lima Ding Wena jsou poněkud odlišné.

Velký úspěch

magazin.cz
Žák základní školy ze Singapuru vstoupil ve známost tím, že naprogramoval oblíbenou aplikaci pro populární mobil od Apple – iPhone.

Jeho aplikace se sice také pojí s kreslením, ovšem většina dospěláků by ji dohromady nedala. Jmenuje se Doodle Kids a umožňuje flexibilní malování na displeji mobilu. Od uvedení byla stažena více jak čtyřmi tisíci uživatelů.

Prográmek je sice jednoduchý, ale poměrně zábavný. Využívá dotykového displeje iPhonu a umožňuje nejrůznějším způsobem skládat barevné čtverce, kruhy, trojúhelníky atd. Stiskem tlačítka je potom vyanimuje.

„Napsal jsem ten program pro mé malé sestry, které rády malují,“ říká Lim o svých sourozencích, jimž jsou tři a pět let.

V programování se vyzná

Lim je dost zběhlým programátorem a vyzná se hned v šesti programovacích jazycích. Dokáže psát v ActionScriptu i JavaScriptu a je považován za nejmladšího autora aplikací pro přístroje Apple.

S počítačem začal pracovat ve svých dvou letech a k programování poprvé přičuchl o pět let později. Od té doby má na kontě více jak dvacet aplikací. Jeden z nich se jmenuje Paddie a lehce upravuje známý koncept hry Pong.

Jeho otec také programuje aplikace pro iPhone. S úsměvem vypráví, jak vždy večer zkoumají statistiky, kdo z nich byl v daný den se svými programy úspěšnější. Momentálně má navrch chlapec.

Lim ale rozhodně nehodlá usnout na vavřínech. Už teď připravuje další kousek pro iPhone. Tentokrát se bude jednat o závodní hru Invader Wars.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 497