Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Navigace / foto: sxc.hu

Dokázáno: ženy neumí číst z mapy

Ženy jsou zcela objektivně horší ve čtení z map, ovšem lepší ve hledání zašantročených předmětů, prokázal americký výzkum, zkoumající rozdíly mezi pohlavími.

Mapa nebo předmět?
Výzkumu se zúčastnilo deset mužů a deset žen. Všichni byli požádáni, aby si prohlédli neznámé obrázky a řekli, zda je považují za hezké nebo nikoliv.

Vědci přitom využili techniky magnetické rezonance, aby prozkoumali odlišnosti, které se v té době dějí v ženském a mužském mozku, konkrétně v jeho magnetickém poli.

Objevili, že oblast mozku zvaná temenní lalok, která je zodpovědná za prostorovou představivost, je aktivní jak u žen, tak u mužů, a to tehdy, když opěvují krásy „hezkých“ obrázků.

Zatímco u žen však byly aktivní neurony na obou stranách mozku, u mužů byla aktivní pouze pravá hemisféra.

Levá hemisféra, kterou využívají právě ženy, je zaměřena na takzvanou kategorickou představivost, která dokáže lépe zhodnotit pozice předmětů, jako nahoře, dole, vpravo či vlevo.

Lovci a sběračky
Díky tomu mají ženy vyvinutější schopnost najít třeba ztracené či zašantročené klíče. Zatímco muži se soustředí výhradně na aktivitu pravé hemisféry, jež jim umožňuje koordinování prostorové představivosti, a tak i lepší čtení v mapách.

Ostatně, tato koordinace byla nutná už dávno, kdy muži ještě byli lovci a stopovali pohybující se zvířata. Na druhé straně, kategorická představivost byla vlastní dřívějším ženám, starajícím se o pěstování sběr plodin.

Ženy si zkrátka více všímají konkrétních předmětů kolem nich, ačkoliv se to třeba nijak nevztahuje k jejich aktuálnímu úkolu. Muži zase podvědomě řeší navigaci a propojují cesty nejrůznějšími způsoby.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 409