Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nové superauto. Zvládne 1600 km/hod?

Lidé snad nikdy nepřestanou být fascinováni rychlostí. Proto se neustále snaží pokořovat rekordy s rychlostí spojené.

Výrazné navýšení rekordu
Tak jako například skupina kolem projektu superauta, které nese název Bloodhound SSC. Na jeho vývoji se velkou měrou podílejí vysokoškolští studenti a podle jeho řidiče, bývalého pilota RAF, Andy Greena, nebude problém udržet rychlostí rekord a ještě zvýšit jeho hodnotu.

Green už totiž drží rekord ve výši 763 mil za hodinu (1220 Km/h). Nyní však touží po vysněné metě jednoho tisíce mil, tedy 1600 km/h. To je jen těžko představitelná rychlost.

magazin.cz

Jeho „raketový vůz“ byl představen na univerzitě v Bristolu, kde se na něm podílelo dvacet studentů z technologických oborů.

Auto bude vyhotoveno z uhlíkových vláken, titanu a železa. To by mělo dělat váhu zhruba šesti Mini Cooperů. Na délku bude Bloodhound SSC měřit 12,8 metru a na šířku 6,4 metru. Teoretická nejvyšší rychlost se odhaduje na 1050 mil v hodině, tedy 1680 km/h.

Naprostá důvěra
Projekt připomíná takzvaný Bluebird – vozidlo, na kterém Donald Campbell v druhé polovině dvacátého století pokořil několik rychlostních rekordů na zemi i na vodě. V roce 1967 ho jeho vášeň ale stála život.

magazin.cz

Andy Green tvrdí, že schopnostem i bezpečnosti Bloodhoundu SSC absolutně věří. Ostatně, je to známý odvážlivec. V roce 1997 jako první člověk na zemi pokořil rychlost zvuku.

Zatím není přesně určeno, kdy se pokus o navýšení rychlostního rekordu uskuteční. Pokud se ale šéfům projektu podaří sehnat dalších několik desítek miliónů korun na dokončení, mohlo by testování začít již příští rok.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 286