Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oko / foto: Shutterstock

Kamera místo oka? Proč ne

Jednooký dokumentární filmař se rozhodl, že svůj hendikep zužitkuje. Vyvíjí tak speciální kamerku, kterou by mohl ukrýt do protézy svého oka.

Neviditelná kamera
Věří přitom, že dokáže nahrávat ty samé věci, jaké vidí svým fungujícím okem. Svaly by měly kamerkou hýbat jako v jeho druhém oku.

Rob Spence chce tento projekt využít pro natáčení dokumentu, jenž má sloužit jako vizuální komentář k neustále se šířícímu dozoru nad lidmi.

Filmař si oko zranil jako malý kluk při střelbě. Před třemi roky muselo být definitivně odstraněno a od té doby Spence přemýšlí, jak by svou ztrátu mohl proměnit v užitečnost.

A teď na to zjevně konečně kápnul. Sám sebe popisuje jako „lidský dozorovací stroj“, který bude sloužit jako nezávislý pozorovatel toho, zda se lidská společnost náhodou neubírá směrem k orwellovské společnosti.

Nepříjemná kontrola
Na vývoji kamery spolupracuje se Spencem celá řada předních odborníků jak na oči, tak podobné mikrotechnologie.

magazin.cz

Někteří z nich tvrdí, že tento projekt posune dopředu také šance lidí, kteří přišli o zrak a rádi by ho získali zpět. K tomu ale zbývá ujít ještě řádný kus cesty. „Každopádně věříme, že budoucnost umělých očí je dobrá,“ tvrdí.

Celý tým si věří na to, že by kameru mohli v umělém oku Spence zprovoznit již příští měsíc. Filmař se sám s nadsázkou nazývá „eyeborgem“ a má za to, že mu kamerka v oku dovolí natáčet mnohem přirozenější konverzace s lidmi, než kdyby na ně vyrukoval s kamerou klasickou, jež sama o sobě chování řady lidí zásadně mění.

Na druhé straně, mnozí jsou znepokojeni možnými negativními zásahy do soukromí. „Čím více se blížím k úspěšnému dokončení projektu, tím silnější averzi lidí, kteří se bojí někoho, kdo je může kdykoliv sledovat, cítím,“ tvrdí Spence.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 95