Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Blond / foto: shutterstock

Baterka nabitá za deset sekund

Pokrok nezastavíš, a zatímco my se tak babráme s několikahodinovým nabíjením baterek v mobilech či laptopech, vědci už mají na stole první prototypy opravdu svižných baterek.

Skvělá zpráva pro elektrická auta
Jejich vývoj ale ještě nějakou dobu potrvá. Dokončen by však mohl být za dva až tři roky a tehdy by snad už všichni mohli těžit ze schopností těchto baterek, nabít se za pouhých deset vteřin.

Nová technologie slibuje stokrát rychlejší nabití než ta současná. Může být přitom použita v mobilech, noteboocích či foťácích.

To ale není všechno! Ta samá technologie by mohla být revolucí pro elektrická vozidla. Ta je zatím velmi zdlouhavé nabíjet a navíc na jedno nabití ujedou jen pár desítek kilometrů. Nová baterka by se ale i pro auto mohla nabít zhruba za dobu, kterou potřebujete k natankování plné nádrže.

Rychlonabíjecí baterka vzniká v laboratořích známého Massachussets Institute of Technology (MIT). Otcové projektu přitom tvrdí, že nepoužívají jiných materiálů než těch, které jsou už dnes v bateriovém průmyslu běžně k dispozici. Masové produkci by tak nic nestálo v cestě.

Rychlé, malé a trvanlivé
Lithium-iontové baterie jsou používány v přenosných přístrojích především proto, že dokáží uložit velké množství energie na malém prostoru.

Jejich velkou nevýhodou je však pomalé nabíjení. Poznal to snad každý, kdo si někdy zapomněl nabít mobil přes noc. Ráno už to zkrátka nedožene. Kromě toho by nové baterie měly vydržet déle než ty současné. Nebudou tolik trpět věkovitostí, která se projevuje zejména rychlejším vybíjením.

Výsledkem by tak měly být baterie, které se rychle nabíjejí a které v plné kondici vydrží dva až tři roky. Předem se počítá s tím, že technologie bude využita také v mnohem menších bateriích velikosti kreditní karty.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 94