Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Osobní airbag na ochranu před lavinou

Lyžaři se stále více pouští do nebezpečných horských oblastí, kde na ně kromě skvělých zážitků čeká také potenciálně velké nebezpečí – laviny.

Jen za tento rok horská služba musela mnohokrát vyjíždět zachraňovat zapadlé dobrodruhy. A v některých případech se jí to bohužel nepovedlo.

Skladný airbag
Možná, že by těmto nešťastníkům pomohl nový vynález pro všechny sněhoběžníky. Jedná se o jakýsi airbag, který se nafoukne kolem hlavy a zabrání zraněním. Nachází se ve skladném batohu, ale pokud uživatel zatáhne za pohotovostní provázek, prakticky okamžitě dojde k nafouknutí vzduchem a ochraně hlavy.

V ideálním případě by po spuštění airbag měl uchovat hlavu mimo sněhovou nálož. Podle tvůrců se jedná o dosud nejlepší a zároveň nejkomfortnější ochranu před lavinami.

Kromě toho, že si lyžař ušetří obrovský traumatický a stresový šok, je také jednodušeji k nalezení. Velký červený objekt se ve sněhu hledá přece jen lépe než samotný člověk.

magazin.cz

magazin.cz

Zvýšení šanci na přežití, ne záruka
Airbag navíc není jen na jedno použití, ale lze ho použít vícekrát. Samozřejmě, základem je, aby člověk nezapomněl zatáhnout za pohotovostní provázek. Ostatně sami tvůrci přiznávají, že jejich produkt nezaručí přežití v lavině, ale pouze rapidně zvýší šance.

Rozhodně by to nemělo být tak, že si nasadíte lyžařský airbag a vrhnete se do toho nejnebezpečnějšího terénu.

V testech se takzvaný Snowpulse Life Bag každopádně osvědčil a za cenu kolem dvaceti tisíc korun by mělo jít o dobrou investici pro extrémní lyžaře.


Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 72