Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
iPhone 3G / foto: Shutterstock

100 novinek pro iPhone

Apple chystá velké změny k lepšímu pro operační systém využívaný nejoblíbenějším chytrým telefonem na trhu – iPhonem.

O dost lepší
Ať si to chceme přiznat, nebo ne, některé prvky Apple u tohoto telefonu dosud tak úplně nezvládl. Například práce s textem. Že by u jablek nikdy neslyšeli o fenoménu funkce „copy and paste“, tedy „zkopíruj a vlož“?

Právě takové lapsy bude řešit update operačního systému iPhone, který by se měl objevit ke stažení v létě. Samozřejmě bezplatně. A nebude to jen o vychytávání mušek, ale také o výrazném vylepšování. Velkým příslibem jsou například obrázkové zprávy.

Apple také chce ještě více prohrabat cestu pro externí vývojářské skupiny. Ty už nyní poskytují tisíce aplikací ke stažení na App Store. Update jim přidá další možnosti.

Vývojáři tak dostanou šanci poskytovat aplikace, které budou samy v sobě prodávat další obsah. Jako příklad mohou sloužit čtečky knih a knihovny (platit se bude za další knihy), případně hry, ve kterých si budete dokupovat nové úrovně.

Novinek je habaděj
Zdůraznění se dočká i hudba. Své songy budete moct implementovat například do her či do jiných prostředí. iPhone se tak stane mnohem provázanější hračkou.

Velmi slibný je také nový vyhledávač Spotlight, jenž projíždí vícero aplikací, jako například kalendář či dokumenty, zároveň.

Celkem by měl vylepšený operační systém nabídnout asi stovku kroků vpřed. Jak už bylo řečeno, majitelé iPhonů si ho budou moct stáhnout zdarma. Ovšem kdo by si ho chtěl implementovat do iPodů, bude si muset připlatit zhruba tři stovky.

Podle všeho jde o další krok, jak zdůraznit hegemonii Apple na trhu s chytrými telefony i hudbeními přehrávači.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 188