Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Sportovní drinky. Horší než kola

Odmala je dětem většinou rodičů do hlavy vtloukáno, jaká že je ta Coca-Cola svinstvo. Zkazí zuby, zničí žaludek a kdoví co ještě.

Doporučená dávka je škodlivá
Tyto dobře mířené rady ale zjevně nezabírají – jedná se stále o nejpopulárnější slazený nápoj na světě, a to nemluvíme o stovkách jejích variací.

V nebezpečnosti má ale zdatnou konkurenci. Jedná se o takzvané sportovní nápoje, které mají pomoct navýšit výkonnost při nějakém tom vypětí.

Vězte ale, že vám mnohem spíše uškodí, než pomohou. Nehledě na to, že tyto nápoje lidé konzumují jen tak z plezíru, i tehdy, kdy je žádný sportovní výkon nečeká.

A v čem jsou tak nebezpečné? Jen několik loků dokáže velmi oslabit sklovinu. Rozhodně více než zmiňovaná kola. Jsou totiž překyselené a i výrobcem doporučená denní dávka je pro povrch zubů až až.

Nakonec i ztráta zubů
Negativní efekty se mohou ještě znásobit tehdy, pokud si po napití vyčistíte zuby. Popularita nápojů typu Powerade se přitom stále zvyšuje. Ale už jen jejich chemická barva by měla potenciální zákazníky odpuzovat.

Dá se totiž s přehledem říct, že odpovídá všem těm nezdravým látkám, z nichž je nápoj připravován. Jde zejména o překyselené či přeslazené substance. Výsledkem je nápoj ještě korozivnější než koly.

Časté konzumování sportovních nápojů či podobných chemických mixů, které ani nějaké výkonnostní efekty nemají, může vést až ke ztrátě zubů. Látky totiž mohou napadnout zubní kořeny a tehdy už nepomůže ani ten nejlepší zubař.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 206