Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podpatky / foto: shutterstock

Takhle budeme chodit v budoucnosti

Při pohledu na přiložené video se nelze ubránit myšlence, že takhle nějak budou chodit naši vnukové a vnučky. Nebo možná už i naše děti. Či dokonce my sami?

Budoucnost nadosah
Budoucnost se v pojetí japonského koncernu Honda nebezpečně přiblížila. Tato společnost totiž médiím představila produkt, který by se dal označit za zbytečný, ale který si ve veřejnosti najde jistě dostatek příznivců.

Jedná se o speciální augmentace, jakési vnější implantáty, které vám jednoduše řečeno pomáhají chodit. Vypadá to směšně – jakoby někdo neuměl chodit sám. Ale udělejte si se zařízením několik procházek a pak ho sundejte – zjistíte, že s pomocníkem se chodilo tak nějak mnohem lépe.

Takové jsou aspoň dojmy dobrovolníků, kteří se účastnili testování. Oficiálně bude zařízení představeno na detroitském automobilovém veletrhu příští rok.

A není náhodou, že tomu bude právě na autosalonu. Ropa je stále dražší, ve městech se na silnicích nedá hnout – tak proč vlastně neoprášit nohy a nepoužívat je jen k mačkání pedálů, ale i k jejich původnímu účelu?

Chození je hračka
Aby nebyly začátky kilometrového docházení například do práce tak krušné, jsou tu právě umělí pomocníci nohou.

Instalace je vcelku jednoduchá – obepnete si pás a destičky připevníte na patřičná místa na nohou. Pak proběhne kalibrace úhlů a síly. Není třeba se bát, že by přístroj chodil za vás. Jde spíše o takzvanou kooperativní kontrolu.

Druhou variací výrobku je jakési sedlo, na které si sednete a jež rovněž pomáhá při chůzi. Na obě varianty je třeba si nějaký čas zvykat, abyste svůj pohyb maximálně zefektivnili.

Dojmy zahraničních novinářů jsou ale celkem kladné. Tvrdí, že se cítili schopniUps vyrazit na mnohakilometrovou túru, aniž by se logicky zdráhali.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 481