Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Chemické zbraně už před 2000 lety

Nejstarším důkazem existence chemických zbraní je opravdu zajímavý a hodně starý nález. Jedná se o hromadu těl nalezených v odkrytém tunelu.

Směs jedovatých plynů
Těla patří dvaceti římským vojákům, kteří byli zabiti perskou armádou. Důležité ale je, jakým způsobem byli zabiti. Do tunelu totiž Peršané vpustili směs jedovatých plynů.

Tunel byl vykopán z města, které obléhali Peršané. Římané na ně chtěli vyzrát a zaútočit na ně zezadu. Perská armáda tuto lest ale prokoukla a do tunelů napustila plyny.

Peršané o záměru Římanů věděli, a tak jen čekali na chvíli, kdy tunel skutečně vykopou. Potom do něj pustili směs toxických plynů.

Vědci, kteří tunelový hrob objevili již před sedmdesáti lety, se celou dobu zabývali tím, jak došlo ke smrti Římanů. Teprve nyní dokázali jejich záhubu rozluštit. Prý umírali ve strašlivých bolestech.

Dnes už ale nás to trápit nemusí. Nejdůležitější je, že právě toto je pravděpodobně první moment, kdy byly efektivně využity chemické zbraně.

Hrozbou i dnes
Ty zbraně, které jsou i dnes ve vedení válečných konfliktů striktně zakázány. Podle odborníků sice nejsou tak účinné jako zbraně konvenční, ovšem v řadách nepřítele rozpoutávají strach z hrozivé smrti.

Ovšem ani to nezabraňuje různým živlům, aby tyto kruté zbraně používali. Například Hussajnův Irák je použil jak ve válce proti Iránu, tak proti Kuvajtu. Do budoucna může jít o hodně nepříjemnou zbraň v rukou teroristů.

Zatímco jiné zbraně jsou relativně moderní, dnešní chemické zbraně se zase tolik neliší od těch, co se používaly před dvěma tisíci lety.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 50