Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Obří mořský had vytvoří elektřinu

Vypadá a pohybuje se jako obrovský mořský had, ovšem podle vědců by toto zvláštní zařízení mohlo generovat velké množství elektřiny pro britské domácnosti.

Gumový had
Každá z takzvaných „anakond“, jež by měla být vyrobená z gumové roury a být dlouhá zhruba 182 metrů, má vyrobit až jeden megawatt energie.

Plán vědců je jednoduchý. Kolem britského pobřeží by chtěli mít školku těchto zařízení, která by plula jen několik metrů pod povrchem.

magazin.cz

Přísun energie z podmořských hadů by byl skutečně značný. Každý z nich by v nejlepším případě mohl elektřinou zásobovat 50 000 domácností. Když by se jich podle plánu podařilo „vysadit“ padesát, mělo by o elektřinu postaráno 2 500 000 domácností.

Vtip je samozřejmě v tom, že takto získaná elektřina by vyšla o poznání levněji než ta produkovaná klasickými způsoby.

První anakondy už se testují v laboratořích, kde čelí očekávané zátěži, kterou přinese třeba takové vlnobití oceánu.

Speciální turbína
Půjde-li vše dobře, první komerční anakondy by mohly vyplout v roce 2014. A jak to celé funguje?

Uvnitř hada je zvláštní turbína, která využívá pohybů vodní masy a pulsuje podobným způsobem jako tepna.

Podobné pokusy už tu byly, nicméně vždy skončily na nehostinnosti mořského prostředí. Skládaly se totiž z mechanických částí, které se v oceánu rychle zničily. To by se anakondám mělo vyhnout, jelikož mechanické nejsou.

Cena hada zatím nebyla prozrazena a bude se pravděpodobně odvíjet od stavu cen energií v době vypuštění. Každopádně ale jde o velmi zajímavý způsob získávání elektřiny, jehož přínos náležitě ocení možná až čas.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 239