Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Tohle jsou nejlepší kaskadérské kousky

Bez pořádných kaskadérských kousků se dnes neobejde snad žádný hollywoodský biják. Diváci je zkrátka očekávají a nechtějí o ně být ochuzeni.

Jejich provedení přitom není nic snadného. Když se ale povedou, má film zajištěn hodně dobrý tahák. Každým takovým kouskem ale herci a jejich dabléři riskují zlámané kosti a jiná zranění.

Nejlepší bláznivé scény jsou ale stejně ty, ve kterých nedochází k přehnanému používání počítačových triků.

Bungee Jumping (GoldenEye)

Jedna z nejúchvatnějších scén, jaké se kdy objevily ve filmech s Jamesem Bondem. Agent se potřebuje dostat do ruské laboratoře, která je samozřejmě přísně střežena. Tak to vyřeší opravdu elegantním a dech beroucím bungee seskokem. Toho se zhostil kaskadér Wayne Michaels, který tak provedl nejdelší skok tohoto druhu a postaral se tím o skvělou otevírací scénu.



Stíhání kamionu (Dobyvatelé ztracené archy)

Indiana Jones je patřičně dobrodružným hrdinou a k jeho filmům nejrůznější kaskadérské kousky patří. A ten z Dobyvatelů ztracené archy patří k nejlepším vůbec. Harrison Ford si to k přisviští k nepřátelským náklaďákům na koni, skočí do kabiny a začíná dlouhá adrenalinová potyčka, při které se tají dech. Zajímavé je, že tuto scénu netočil Steven Spielberg, ale jeho asistent Mickey Moore. Přesto vstoupila do dějin.

Bitka (Police Story)
Začátky Jackieho Chana na filmové scéně jsou nezapomenutelné. Obzvlášť ty, když ještě hrál v choreograficky skutečně odvážných hongkongských filmech, jako například velmi oblíbeném Police Story. Bitky s ochránci mafiánského bosse v prvním dílu je zkrátka parádní. Jackie navíc nepotřebuje žádné dvojníky, protože tohle by stejně nikdo nezahrál.


Akční lyžovačka (Špion, který mě miloval)

Další skvělá scéna z Jamese Bonda, tentokrát v podání Rogera Moora a jeho kaskadérů. Opět jde o úvodní scénu, která všechny posadila hluboko do křesel. Hrdina v ní na lyžích prchá před střílejícími agenty. Samozřejmě střílí ze svých lyžařských hůlek, a když se dostane k útesu, prostě skočí a otevře si padák.


Skok s autobusem (Nebezpečná rychlost)

Oblíbený akční snímek Nebezpečná rychlost s Keanu Reevesem v hlavní roli byl plný adrenalinu. A to i díky skvělým scénám, zejména pak té, kdy se autobus, který nesměl zpomalit kvůli bombě, odhodlal k majestátnímu skoku. To byl důkaz, že ty nejlepší kaskadérské kousky nemusejí vždy dělat lidé, ale občas jsou na ně dobré i stroje. Paradoxem je, že tento kousek nebyl v původním scénáři a režisér ho do něj zařadil až na poslední chvíli.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 97