Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Lidé se vracejí na Měsíc

Americká vesmírná agentura NASA vyslala průzkumnou raketu coby první krok směřující k zásadnímu cíli: přivést lidstvo zpět na Měsíc.

Předstupeň kolonizace
Raketa nese dvě robotické sondy, které mají na přirozeném oběžném satelitu Země najít příhodné místo pro přistání lidmi osazeného modulu. Jeho vyslání je předběžně plánováno na rok 2020, takřka padesát let od poslední lidské expedice v roce 1972. Přípravy jsou ale komplikované, a tak se s nimi musí začít už nyní.

Tentokrát ale nejde jen o vyslání lidské mise na Měsíc. Sondy mají ještě jeden úkol. Budou prozkoumávat Měsíc a testovat, zda by se náhodou nehodil pro dlouhodobou vesmírnou misi, tedy jakýsi předstupeň samotného osídlení, o němž se ve sci-fi literatuře a filmech spekuluje několik desítek let.

Sondy přistanou na Měsíci asi za čtyři dny od svého vypuštění 18. června. Tato robotická mise zatím nemá přesně stanovené datum ukončení. Předpokládá se však, že bude působit několik let.

Hlavně najít vodu
Jen vyslání těchto sond přišlo NASA na 583 milionů dolarů. Jde zároveň o první lunární misi agentury za poslední desetiletí.

Jedna ze sond by měla vyhloubit na měsíčním povrchu kráter a hledat stopy skrytého ledu, což by pochopitelně znamenalo přítomnost vody, která je pro dlouhodobé vysazení lidí na Měsíci zásadní. Zkoumat se budou ale i další důležité materiály a suroviny. Již dříve tu byly zaznamenány stopy hydrogenu. Teď už je třeba jen tuto hypotézu potvrdit.

Za pár let bychom mohli být tajemství Měsíce mnohem blíže. A kdo ví, třeba se ještě dožijeme jeho kolonizace.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 83